Στη συγκρότηση ειδικής εισαγγελίας για τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος στα πρότυπα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος της Κροατίας (USKOK) προχωρά το Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ράνκο Κόνιεβιτς.

Σε συνομιλία με τον επικεφαλής του τμήματος για το Μαυροβούνιο της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση, Ντιρκ Λανγκ, ο κ. Κόνιεβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου είναι προσηλωμένη στην επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου ενημέρωσε τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δράσεις που υλοποιούνται για τη συγκρότηση ειδικής εισαγγελίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και ανέφερε συγκεκριμένα ότι είναι σε εξέλιξη ανάλυση της συνεργασίας των οργάνων επιβολής του νόμου με τη στήριξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Με βάση την ανάλυση και τις εμπειρίες της Κροατίας στη διάρκεια του επόμενου έτους θα υιοθετηθεί νόμος που θα καθορίζει τη θέση της ειδικής εισαγγελίας στο δικαστικό σύστημα, εξήγησε ο κ. Κόνιεβιτς.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές είναι καλή και εκτίμησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη, αλλά σε συνεργασία με τους εισαγγελείς να θεμελιωθούν υποθέσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα καταδικαστικές αποφάσεις.

Η προσοχή θα εστιαστεί την επόμενη περίοδο στη μάχη κατά της διαφθοράς στους τομείς των δημόσιων συμβάσεων προμηθειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε άλλα πεδία τα οποία Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει στις εκθέσεις ως ευάλωτα, πρόσθεσε.

Οι κ.κ. Κόνιεβιτς και Λανγκ συμφώνησαν ότι είναι σημαντική η συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης των πρακτικών των αρμόδιων οργάνων σε έρευνες παλιών και πρόσφατων υποθέσεων απειλών και βίας εναντίον δημοσιογράφων και δολοφονιών δημόσιων προσώπων.