Η Κίνα θα δύναται να εξουδετερώσει τις αμερικανικές δυνάμεις και να εισβάλει με επιτυχία στην Ταϊβάν μέχρι το 2020, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Άμυνας του νησιού, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ταϊπέι δίνει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την απειλή την οποία ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει από κινεζικής πλευράς.

Κίνα και Ταϊβάν έχουν διαφορετική κυβέρνηση από το 1949, όταν ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του ΚΚ Κίνας περιόρισε τις δυνάμεις των κινέζων Εθνικιστών του Τσαγκ Κάι Σεκ στο μικρό κινεζικό νησί. Το Πεκίνο θεωρεί πάντοτε την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και δεν έχει αποκηρύξει ποτέ τη χρήση βίας για την επανένωση της με την ηπειρωτική Κίνα.

Μολονότι οι σχέσεις των δύο μερών έχουν σημειώσει βελτίωση από το 2008, οπότε και στην προεδρία της Ταϊβάν εξελέγη ο φιλικός προς την Κίνα Μα Γιγκ Τζέου, ο οποίος προχώρησε σε σειρά εμπορικών και τουριστικών συμφωνιών με το Πεκίνο, δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο επίπεδο της πολιτικής συμφιλίωσης ή της στρατιωτικής ύφεσης.

Οι αναφορές σχετικά με τις δυνατότητες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν και συνδέουν τις αυξανόμενες ικανότητες του κινεζικού στρατού για απόβαση με την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων από πλευράς του.

Η Κίνα εκσυγχρονίζει τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς τις ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις, γεγονός που θεωρείται ότι αντισταθμίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ, μέσω αμυντικής συμφωνίας, να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ τόνισε σε αξιωματούχο από την Ταϊβάν την Κυριακή ότι η πολιτική λύση στη διαμάχη σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία στο νησί δεν μπορεί να παραπέμπεται εσαεί στις καλένδες.

TAGS