Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα λειτουργήσει και το 2015, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του, Σερζ Μπράμερτς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς θα καταδικαστούν για γενοκτονία.

"Είμαι πεπεισμένος ότι το ICTY θα συνεχίσει να λειτουργεί και κατά τη διάρκεια του 2015. Μόλις υποβάλαμε σχέδιο προϋπολογισμού για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2014 και το 2015 και δεν αναμένω να προκύψουν προβλήματα. Προσωπικά, είμαι βέβαιος ότι θα μας δοθεί ο χρόνος που είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθούν οι δίκες που είναι σε εξέλιξη" τόνισε ο κ. Μπράμερτς σημειώνοντας ότι πάντα τόνιζε την ανάγκη οι κατηγορούμενοι που δικάζονται από το ICTY να έχουν επαρκή χρόνο για την υπεράσπισή τους.

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που αναδημοσιεύει ο βοσνιακός Τύπος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αποδείξεις εναντίον του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας και του πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών στρατιωτικών δυνάμεων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντις είναι επαρκείς για να καταδικαστούν για γενοκτονία.

"Όμως οι δικαστές μπορεί να υιοθετήσουν δική τους απόφαση. Εγώ πιστεύω σθεναρά ότι οι αποδείξεις είναι επαρκείς, αλλά είδαμε και στο πρόσφατο παρελθόν ότι κάποιες φορές οι αποφάσεις προκαλούν έκπληξη" ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας του ICTY, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Σχολιάζοντας το αίτημα του Ράντοβαν Κάρατζιτς, το ICTY να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της προκατόχου του, Κάρλα Ντελ Πόντε λόγω υποψιών για ασέβεια προς το διεθνές δικαστήριο, ο κ. Μπράμερτς είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση και ότι οι δικαστές θα εξετάσουν την υπόθεση αυτή.

Ο κ. Μπράμερτς ανέφερε ακόμη ότι το συμβούλιο του ICTY αναμένεται να αποφασίσει και για τον αποκλεισμό του Δανού δικαστή Φρεντερίκ Χάρχοφ από την υπόθεση του Βόισλαβ Σέσελι, επειδή άσκησε κριτική στο έργο του προέδρου του δικαστηρίου, Θίοντορ Μερόν.

Ο Φρεντερίκ Χάρχοφ, σε επιστολή που είχε αποστείλει σε 56 συναδέλφους του, η οποία είχε δημοσιευθεί στη δανική εφημερίδα ΒΤ, ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Αμερικανός δικαστή, Θίοντορ Μέρον, άσκησε «αναρμοδίως πιέσεις» σε συναδέλφους του προκειμένου να απαλλαγούν Κροάτες και Σέρβοι κατηγορούμενοι αξιωματικοί.

Η απόφαση του συμβουλίου θα επηρεάσει και την έκδοση απόφασης στην υπόθεση Βόισλαβ Σέσελι, ανέφερε.

"Οι δικαστές θα αποφασίσουν τι θα συμβεί. Τους ζητήσαμε να επανεξετάσουν την απόφαση τους προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η επιστολή το Δανού δικαστή, όσον αφορά το περιεχόμενό της, δεν δικαιολογεί την απομάκρυνση δικαστή από την υπόθεση. Επίσης θεωρούμε ότι και η νομολογία σε παρόμοιες περιπτώσεις θα ήταν κατά της απομάκρυνσης δικαστή" είπε ο κ. Μπράμερτς.

Ως ένα ενδεχόμενο, ο γενικός εισαγγελέας του ICTY ανέφερε να ανατεθεί η υπόθεση σε νέο δικαστή, τόνισε όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει την έκβαση.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται από οργανώσεις συγγενών θυμάτων, ο κ. Μπράμερτς είπε ότι οι οργανώσεις συγγενών ασκούν κριτική στο έργο του δικαστηρίου επειδή έχουν υψηλές προσδοκίες.

"Αν κάποια ομάδα έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική στο έργο του δικαστηρίου, αυτή είναι τα θύματα, γι' αυτά δημιουργήθηκε το δικαστήριο" υπογράμμισε.

"Αυτό που προσπαθώ να κάνω, κάθε φορά που έρχομαι στη Βοσνία, είναι να παράσχω στήριξη σε όλα θύματα, επειδή έχουν το δικαίωμα να βλέπουν τις υποθέσεις τους να προχωρούν, να βλέπουν ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί" είπε.

"Θεωρώ ότι αν επιθυμούμε να δούμε πραγματική συμφιλίωση στη χώρα, τότε θα συμφωνήσουμε ότι μόνον οι δίκες οδηγούν σε συμφιλίωση" τόνισε.

Ο κ. Μπράμερτς σχολίασε και την απόφαση της οργάνωσης "Μητέρες της Σρεμπρένιτσα" να στηρίξουν την υποψηφιότητά του για το Νόμπελ Ειρήνης.

"Νομίζω ότι για έναν εισαγγελέα η αναγνώριση και η στήριξη από τα θύματα είναι η σημαντικότερη. Για μένα δεν είναι σημαντική η μορφή και ο τρόπος της στήριξης, αλλά η ίδια η στήριξη" δήλωσε.

Ο κ. Μπράμερτς τόνισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας των εισαγγελιών της Βοσνίας, της Σερβίας και της Κροατίας στις υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι ήδη αποδίδει αποτελέσματα.