Το Ιράν είναι έτοιμο να «καθησυχάσει» τις ανησυχίες της Δύσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde που κυκλοφορεί σήμερα με αυριανή ημερομηνία.

«Αν η Δύση ανησυχεί πραγματικά, μπορούμε να την καθησυχάσουμε, δεν είναι δύσκολο», διαβεβαίωσε ο Λαριτζανί, 55 ετών, πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου από το 2008.

«Το πιο σημαντικό είναι να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη», εκτίμησε. «Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη στάση τους και εκείνοι θα πρέπει να βεβαιωθούν από την πλευρά τους ότι δεν είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ο Λαριτζανί.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου σημείωσε ότι το Ιράν διαθέτει «λίγες πυρηνικές εγκαταστάσεις». «Όσες έχουν πυρηνικές δραστηριότητες έχουν αναφερθεί στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ελέγχονται, δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε», διαβεβαίωσε.

Ο Λαριτζανί πρότεινε επίσης «να δούμε τα πράγματα υπό ένα άλλο πρίσμα, αυτό της ανασφάλειας στον κόσμο». «Κυρίως τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία (…) Αυτό το φαινόμενο είναι ήδη διαδεδομένο στο Αφγανιστάν, τη Συρία, την Υεμένη και σε πολλές άλλες χώρες».

Εξάλλου ο Λαριτζανί μίλησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη όπου πήρε μέρος σε μια συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (UIP) και επεσήμανε ότι κρίνει «θετικές» τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.

«Μερικές χώρες που μέχρι πολύ πρόσφατα χρησιμοποιούσαν τις κυρώσεις και τις απειλές εναντίον της χώρας μου, αναζητούν πλέον μια πολιτική λύση στο θέμα. Αυτή η αλλαγή είναι από μόνη της θετική», υπογράμμισε ο Λαριτζανί, ο οποίος στο παρελθόν ήταν ο κύριος διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Αν υπάρχει η συνολική επιθυμία, αν προτιμηθεί μια πολιτική λύση έναντι άλλων, τότε η εξεύρεση λύσης στο όλο πρόβλημα δεν θα είναι δύσκολη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει αναφέρει ότι η πιθανότητα προσφυγής στη βία εναντίον του Ιράν παραμένει στο τραπέζι, ο Λαριτζανί δήλωσε ότι στη χώρα του «κανείς δεν δίνει πολλή σημασία στις απειλές αυτές».

Στις 15 και 16 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν στη Γενεύη υπό την προεδρία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Πρόκειται για τις πρώτες διαπραγματεύσεις μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί.