Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του Βελιγραδίου, αν κάποιος αξιωματούχος θελήσει να επισκεφθεί το Κόσοβο, αλλά δεν θα επιτρέψει τις επισκέψεις που έχουν εκλογικό χαρακτήρα.

"Στόχος μας είναι δεν είναι να μην έχουμε επικοινωνία, στόχος μας είναι ακριβώς η επικοινωνία, η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, δηλαδή ευρωπαϊκών σχέσεων" δήλωσε ο κ. Θάτσι.

Σε περίπτωση κάποιου αιτήματος για επίσκεψη αξιωματούχου του Βελιγραδίου στο Κόσοβο, η κυβέρνηση του Κοσόβου θα το εξετάσει πάρα πολύ σοβαρά. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψουμε τις επισκέψεις που έχουν εκλογικό χαρακτήρα. Αν επιθυμούν να επισκεφθούν κάποια μονή, τότε σίγουρα θα τους επιτρέψουμε να την επισκεφθούν, είπε ο κ. Θάτσι σύμφωνα με την εφημερίδα "Εξπρές" της Πρίστινας.

Ο κ. Θάτσι επανέλαβε ότι η απόφαση απαγόρευσης των επισκέψεων αξιωματούχων από το Βελιγράδι στο Κόσοβο ήταν αυτόνομη, προσθέτοντας ότι για το θέμα δεν μπορεί να αποφασίσει κανένας άλλος, παρά μόνον οι θεσμοί του Κοσόβου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Επόκα ε Ρε" υποστήριξε ότι σε κανένα Σέρβο αξιωματούχο, ακόμη κι αν είναι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δεν θα επιτραπεί επίσκεψη στο Κόσοβο, αν σκοπός της είναι συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία.

"Εμείς τους απαγορεύσαμε τις επισκέψεις και πάλι θα εξετάζουμε μεμονωμένα κάθε επίσκεψη οποιουδήποτε αξιωματούχου από το Βελιγράδι που αποστέλλει αίτημα στους κρατικούς θεσμούς του Κοσόβου. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν αξιωματούχο της Σερβίας να συμμετάσχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Και νωρίτερα απαγορεύσαμε την είσοδο Σέρβων αξιωματούχων και στο μέλλον θα απαγορεύσουμε τις επισκέψεις, όταν πλήττουν την κρατική ακεραιότητα ή τις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες" είπε ο κ. Κούτσι.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε νωρίτερα ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το Κόσοβο και ότι στην προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στο Κόσοβο θα συμμετάσχουν και ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι θα συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία για να στηρίξουν το σερβικό λαό και να καταστήσουν σαφές ότι η προσέλευση στις κάλπες δεν βοηθά τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, αλλά δημιουργεί ευκαιρίες για εκλογική νόμιμων οργάνων που θα εκπροσωπούν τα σερβικά συμφέροντα.