Οι δικηγόροι των θυμάτων της επιδημίας χολέρας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.300 ανθρώπους στην Αϊτή από τον Οκτώβριο του 2010 ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέθεσαν μήνυση σε βάρος των Ηνωμένων Εθνών σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

«Μόλις καταθέσαμε μήνυση εναντίον του ΟΗΕ για την υπόθεση της χολέρας» έγραψαν οι δικηγόροι στο λογαριασμό του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία στην Αϊτή (IJDH). Αργότερα σήμερα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό.

Το Ινστιτούτο αυτό εδρεύει στις ΗΠΑ και υποστηρίζει ότι ενεργεί στο όνομα των θυμάτων και των οικογενειών τους. Τον περασμένο Μάιο είχε δώσει διορία 60 ημερών στον ΟΗΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποζημίωση των θυμάτων.

Συνολικά, περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι ασθένησαν με χολέρα τα τρία τελευταία χρόνια στην Αϊτή.

Τον Ιούνιο του 2011 μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιδημία εισήχθη στην Αϊτή από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός ωστόσο ουδέποτε αναγνώρισε τις ευθύνες του, κρίνοντας ότι είναι αδύνατον να καθοριστεί η προέλευση της νόσου.