Ένοπλοι απήγαγαν τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν από ξενοδοχείο στην Τρίπολη, σύμφωνα με αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες τον Λίβυο Πρωθυπουργό απήγαγε οργάνωση πρώην ανταρτών για τον ρόλο της κυβέρνησής του στη σύλληψη από αμερικανούς κομάντος του Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, βασικού υπόπτου, φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στη λιβυκή πρωτεύουσα.

"Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την δήλωση του Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία, η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση", δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης που ονομάζεται Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης, αναφερόμενη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ αλ-Ράγιε, κατεζητείτο από τις ΗΠΑ οι οποίες τον κατηγορούν για τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Όπως μετέδωσε το Sky News Arabia, που έχει την έδρα στο Αμπού Ντάμπι και επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο κ. Ζεϊντάν απήχθη από το ξενοδοχείο όπου διέμενε και οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό.

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει και η φωτογραφία που σύμφωνα με το Al Jazeera είναι από τη στιγμή της απαγωγής. 

"Η κυβέρνηση και το Γενικό Εθνικό Κονγκρέσο (κοινοβούλιο) θα εξετάσουν την κατάσταση", πρόσθεσε η κυβέρνηση η οποία "καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία".

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, η εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες φυλετικές πολιτοφυλακές και ένοπλους ισλαμιστές που ελέγχουν μέρη της χώρας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε έναν βασικό ύποπτο, φερόμενο ως αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Αμπου Ανας αλ-Λίμπι σε επιδρομή που πραγματοποίησαν κομάντος στην Τρίπολη, η οποία εξόργισε τις ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους μια που κατηγορείται για την επίθεση το 2012 στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει τις αναφορές για το περιστατικό αυτό και είναι "σε στενή επαφή με ανώτερους αμερικανούς και λίβυους αξιωματούχους στην περιοχή", δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Πσάκι.

TAGS