Συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του Καντάφι στο ανατολικό κομμάτι της Λιβύης, που βρίσκονται στα χέρια αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Οι αντικαθεστωτικοί δέχονται να συνομιλήσουν μόνο αν παραιτηθεί ο Καντάφι.

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδισαν την πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Η πόλη είναι πετρελαιοπαραγωγός και θεωρείται κλειδί για τον λίβυο ηγέτη για την επενάκτηση του ελέγχου στην ανατολική πλευρά της χώρας. Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, που κρατούν υπό τον έλεγχό τους την παραθαλάσσια πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, προετοιμάζονται για να αποκρούσουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.

Όπως δήλωσαν σε τηλεφωνική συνομιλία με ξένα πρακτορεία ειδήσεων, κάτοικοι της πόλης, ο στρατός του Καντάφι τους έχει περικυκλώσει με βαριά εξοπλισμένες μονάδες και άρματα μάχης, ενώ οι ίδιοι διαθέτουν ανεπαρκή εξοπλισμό, προερχόμενο κυρίως από στρατιωτικά φυλάκια που εγκαταλείφθηκαν από τους άνδρες τους τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και ελάχιστο ιατρικό υλικό.

Παρόλα αυτά δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στην ευρείας κλίμακας επίθεση που αναμένεται να εκδηλωθεί εναντίον τους από ώρα σε ώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις της Τρίπολης, ότι η ανακατάληψη των πόλεων από το στρατό θα γίνεται μόνο με ειρηνικό τρόπο, χωρίς εν τούτοις ανεπισήμως να αποκλείεται και η χρήση βίας.

Λίγο αργότερα, βομβαρδίστηκε περιοχή επίσης στα ανατολικά, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, με τα πυρά να πέφτουν λίγα μόλις μέτρα μακριά από στρατιωτική βάση στην πόλη Αζνταμπίγια.

Την είδηση μετέφερε εθελοντής που φύλασσε αποθήκη πυρομαχικών στη βάση Χανίγιε.

Αντοκαθεστωτικοί: Όρος η παραίτηση

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί που δημιούργησαν το Εθνικό Συμβούλιο που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, δέχονται συνομιλίες με μοναδικό θέμα την παραίτηση του Μουάμαρ Καντάφι ή την εξορία του για να σταματήσει η αιματοχυσία, δήλωσε σήμερα ένας βοηθός του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για τον Αχμεντ Ζαμπρίλ που πρόσθεσε ότι η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού θα βοηθήσει να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών αλλά και στην ανατροπή του Καντάφι, που αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

"Εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν για ένα και μοναδικό θέμα: πώς θα φύγει ή θα ανατραπεί ο Καντάφι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει για διαπραγμάτευση" είπε μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς εκ μέρους του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

"Το στρατιωτικό συμβούλιο στη Βεγγάζη άρχισε προετοιμασίες οργάνωσης , μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για το εάν θα κινηθούν στρατιωτικές δυνάμεις προς το δυτικό τμήμα της Λιβύης αλλά υπάρχουν προετοιμασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα για κάθε εξέλιξη τις προσεχείς ημέρες" ανέφερε καταλήγοντας η ίδια πηγή.

Τουρκία: Η λύση θα πρέπει να είναι διπλωματική

Ο Εγκεμέν Μπαγκίς, υπουργός Προεδρίας και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, τάσσεται κατά της διεξαγωγής οποιασδήποτε πολεμικής επιχείρησης κατά της Λιβύης, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου διπλωματικού μέσου.

Ο κ. Μπαγκίς τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να πάρει μαθήματα από το ότι συνέβη στο Ιράκ». Ο Τούρκος υπουργός σημειώνει επίσης, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα διαλόγου και συγκατάβασης, με τη συμμετοχή και του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.

Η τουρκική διπλωματία υποστηρίζει τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας.