Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επιθέσεις στο Ιράκ.

Η πιο θανατηφόρα εξ αυτών σημειώθηκε κοντά στην πόλη Κουτ, νότια της Βαγδάτης, όταν μία βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο, το οποίο μετέφερε σιίτες κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα οκτώ από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους.

Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν όταν αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά ενός σημείου ελέγχου στο Μπαϊτζί, βόρεια της πρωτεύουσας.

Επιπλέον, έξι σωματοφύλακες του προέδρου του κοινοβουλίου τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, εξερράγη τη στιγμή που η συνοδεία ασφαλείας πέρασε από μπροστά με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Μοσούλης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν η επίθεση είχε ως στόχο τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Οσάμα αλ-Νουτζαίφ. Το γραφείο του εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας την χαλαρή ασφάλεια και προειδοποιώντας ότι η Μοσούλη θα μπορούσε να πέσει υπό τον έλεγχο των «τρομοκρατών».

«Η συνεχιζόμενη απροθυμία, η αμέλεια, οι παραβάσεις από τις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας και η αδυναμία τους να προστατεύσουν τους πολίτες, ιδιαίτερα σε περιοχές της Μοσούλης, νότια της Μοσούλης και της εθνικής οδού μεταξύ Μοσούλης και Βαγδάτης, σημαίνει ότι η πόλη θα πέσει στον έλεγχο τρομοκρατών και δολοφόνων», δήλωσε.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί το 2013 σε βιαιοπραγίες σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης Iraq Body Count.

TAGS