Ο συνήγορος του αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που κατηγορείται ότι παρέδωσε στο WikiLeaks χιλιάδες απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ κατηγόρησε τις, αμερικανικές στρατιωτικές αρχές για ταπεινωτική μεταχείριση του πελάτη του, επισημαίνοντας ότι ο Μάνινγκ παρέμεινε γυμνός επί επτά ώρες μέσα στο κελί του στις φυλακές Κουάντικο. "Επίθεση" της αυστραλής πρωθυπουργού Γκίλαρντ στα ΜΜΕ της χώρας για την υπόθεση Ασάνζ.

Ο Ντέιβιντ Κουμπς, συνήγορος του 23χρονου Μάνινγκ αποκαλύπτει στο μπλογκ του ότι χθες ο πρώην στρατιώτικός "χωρίς κανένα λόγο αναγκάστηκε να γδυθεί και να παραμείνει στο κελί του γυμνός επτά ώρες. Αυτή η ταπεινωτική μεταχείριση είναι ασυγχώρητη και αδικαιολόγητη".

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Μόρελ διέψευσε τις καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης του Μάνινγκ, ειδικά για το ότι βρίσκεται σε απομόνωση.

"Υπάρχουν τριάντα άνθρωποι στην πτέρυγα. Δεν βρίσκεται σε μια τρύπα, δεν είναι απομονωμένος από τους άλλους, έχει το δικαίωμα να μιλάει με τους συγκρατούμενούς του στην πτέρυγα", επισήμανε ο Μόρελ και πρόσθεσε πως ο ίδιος επισκέφτηκε τις φυλακές της Βιρτζίνια για να εκτιμήσει τις συνθήκες κράτησης του νεαρού στρατιώτη.

Τον Ιανουάριο ο Κουμπς κατέθεσε αίτημα για να βγει ο πελάτης του στην απομόνωση, επικαλούμενος τις γνώμες ψυχιάτρων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το Πεντάγωνο απήγγειλε άλλες 22 κατηγορίες εναντίον του Μάνινγκ, ανάμεσά τους και αυτή της "συνεργασίας με τον εχθρό", η οποία επισύρει την θανατική ποινή, αλλά οι στρατιωτικές δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ήδη ότι δεν θα ζητήσουν κάτι τέτοιο.

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Ο 23χρονος, πρώην αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ, βρίσκεται στη φυλακή από τον Ιούλιο του 2010. Κατηγορείται ότι παρέδωσε στον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος στη συνέχεια τα δημοσίευσε, στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν καθώς και χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των πρεσβειών των ΗΠΑ.

Αυστραλία: Γκίλαρντ κατά ΜΜΕ

Σκληρή επίθεση στα μέσα ενημέρωσης για τους "μύθους" που μεταδίδουν αναφορικά με την στάση της ίδιας και της κυβέρνησής της, έναντι του ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, άσκησε η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ.

"Η άποψή μου για τον Ασάνζ και τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματά του δεν σημαίνει κιόλας πως η Αυστραλία θα του στερήσει την βοήθεια που κάθε Αυστραλός πολίτης δικαιούται. Αυτή τη βοήθεια του την παρέχουμε", δήλωσε η κ. Γκίλαρντ, πρόσθεσε, όμως, πως για το θέμα αυτό δεν θα κάνει παραστάσεις στις ΗΠΑ.

"Το νομικό σύστημα των ΗΠΑ αφορά τη χώρα της. Όπως εμείς δεν ανεχόμαστε από τις ΗΠΑ και οποιαδήποτε άλλη χώρα να μας δώσουν μαθήματα απόδοσης δικαιοσύνης, ούτε και εμείς μπορούμε να επεμβαίνουμε στα δικά τους θέματα".

Η Αυστραλή πρωθυπουργός είπε ακόμα πως είναι λάθος να ταυτίζεται το WikiLeaks με άλλες αποκαλύψεις όπως το watergate.

"Εκεί", είπε, "έγινε σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα. Παρουσιάστηκαν στοιχεία. Αντιθέτως το WikiLeaks αποκαλύπτει εκθέσεις και έγγραφα που δεν σημαίνει, απαριτήτως, ότι αντικατοπτρίζουν και την αλήθεια".