Η Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, κέρδισε το βραβείο Ζαχάρωφ, με το οποίο τιμάται η ελευθερία της σκέψης και απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η 16χρονη Μαλάλα, η Πακιστανή μαθήτρια και ακτιβίστρια, η οποία αγωνίζεται για την επικράτηση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πέρυσι γλίτωσε από δολοφονική απόπειρα εναντίον της από τους ταλιμπάν,την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο της.

Το βραβείο θεωρείται η ανώτατη ευρωπαϊκή διάκριση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο παρελθόν με το βραβείο έχουν τιμηθεί ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα και η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κιι.

To Ζαχάρωφ είναι ένα διεθνές βραβείο για την ελευθερία της σκέψης, το οποίο καθιερώθηκε στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ.

Θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.