Επαίνους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, κριτική για καθυστερήσεις και συστάσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα, όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο Tanjug επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες.

"Αυτή τη χρονιά δεν θα υπάρξει αβεβαιότητα" ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο Tanjug και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει ότι η Σερβία εκπλήρωσε τους όρους ώστε το Συμβούλιο της ΕΕ το Δεκέμβριο να επικυρώσει την προηγούμενη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2014.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη λεπτομερή ανασκόπηση της προόδου της χώρας στη διαδικασία προσέγγισης της ΕΕ, επιδοκιμάζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της Σερβίας να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. 

Ο αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη αναφέρει στο Tanjug ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η πρώτη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα είναι "ιστορική" και επαινεί τις μέχρι τώρα προσπάθειες εφαρμογής της.

Επιπλέον στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης στο Κόσοβο, το Νοέμβριο, είναι σημαντική δοκιμασία για τη βιωσιμότητα της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και κριτική για καθυστερήσεις στην εφαρμογή στρατηγικών που έχουν εκπονηθεί και συγκεκριμένα καθυστερήσεις στην υλοποίηση βασικών στρατηγικών εγγράφων και σχεδίων δράσης σε τομείς και αναφέρεται ότι τα ανεξάρτητα όργανα ελέγχου δεν λειτουργούν ακόμη πλήρως.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η στρατηγική για τα ΜΜΕ εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επισημαίνει ότι τα ΜΜΕ στη Σερβία υπόκεινται σε αυτολογοκρισία και επιρροή πολιτικών και οικονομικών κέντρων ισχύος.

Η έκθεση εμπεριέχει και επαίνους για την ανάπτυξη των περιφερειακών σχέσεων, αλλά και συστάσεις για πρόσθετες προσπάθειες για τη βελτίωση της θέσης των μειονοτήτων και κυρίως των Ρομά.

Η απαγόρευση της παρέλασης ομοφυλόφιλων στο Βελιγράδι αναφέρεται ως ένδειξη ότι οι διακρίσεις σε βάρος της LGBT κοινότητας είναι ευρέως διαδεδομένες και ότι οι αρχές δεν καταβάλουν επαρκείς προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η σερβική οικονομία είναι σε δύσκολη κατάσταση λόγω καθυστερήσεων σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπερβολικές δημόσιες δαπάνες και ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Σερβίας να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση.

Σερβία είναι τώρα πολύ εγγύτερα στην ΕΕ, οπότε την επιτηρούμε στενότερα και κάνουμε πιο αυστηρή αποτίμηση, αλλά είναι σε καλό δρόμο" συμπεραίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.