Μια αποστολή συνδικαλιστών από όλο τον κόσμο ζήτησε σήμερα από το Κατάρ, τη χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών που εργάζονται στα εργοτάξια της χώρας.

«Ισχυρά μέτρα είναι απαραίτητο να ληφθούν τώρα και όχι στο μέλλον» για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μεταναστών, αναφέρει η αποστολή σε ανακοίνωσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου έπειτα από μια τετραήμερη επίσκεψη στο Κατάρ.

Η αποστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην Ξυλεία και τα Κτίρια εκτιμά ότι το εργατικό δίκαιο του Κατάρ δεν περιλαμβάνει «ξεκάθαρα καθορισμένες αρχές, δεν είναι στο επίπεδο των διεθνών προτύπων και δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία τις οποίες πρότειναν οι αρχές του Κατάρ στην αποστολή δεν αναφέρουν την «άμεση» βελτίωση της κατάσταση των εργαζόμενων μεταναστών.

Η αποστολή μετέβη στο Κατάρ έπειτα από άρθρα του Τύπου τα οποία ανέφεραν την εκμετάλλευση των μεταναστών στο Κατάρ και «τη σκανδαλώδη κατάσταση των εργαζομένων στα κτίρια στη χώρα αυτή που προετοιμάζεται να υποδεχθεί το Μουντιάλ του 2022».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα ότι 44 νεπαλέζοι εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια του Κατάρ, κάτι που διαψεύδουν οι αρχές της χώρας.

Η αποστολή των συνδικαλιστών αναφέρεται σε «ένα έλλειμμα στις συνθήκες εργασίας και σε ένα κλίμα φόβου» μεταξύ των εργατών που συνάντησε.

Η ίδια εκτίμησε ότι τα μέτρα που εξετάζουν οι αρχές κρίνονται ανεπαρκή και έκανε μια σειρά προτάσεων, μεταξύ αυτών η αναγνώριση του δικαιώματος των αλλοδαπών εργαζομένων να συνδικαλίζονται.

Πρότεινε επίσης το Κατάρ να περιλάβει στη νομοθεσία του τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στα εργοτάξια και ένα ισχυρό σύστημα επιθεωρήσεων.

Η αποστολή πρότεινε επίσης να τερματιστεί η πρακτική της παρακράτησης των διαβατηρίων των ξένων εργατών και να εξαλειφθεί το σύστημα της «καφάλα», της αναδοχής κάθε αλλοδαπού από έναν υπήκοο Κατάρ, γεγονός που οδηγεί σε πολλές καταχρήσεις.

Τέλος, η αποστολή υπογράμμισε ότι οι εργάτες θα πρέπει να πληρώνονται τα ποσά που τους έχουν υποσχεθεί τα γραφεία εξεύρεσης εργασίας, να διασφαλιστεί ότι τα συμβόλαια εργασίας έχουν συνταχθεί στη γλώσσα των εργατών και να δημιουργηθεί ένα σύστημα επίλυσης των εργασιακών διαφορών.