Η κυβέρνηση της Κροατίας απέρριψε σήμερα την πρόταση που κατέθεσαν μέλη της Βουλής ζητώντας αναβολή της τοποθέτησης πινακίδων στις δύο γραφές, την κυριλλική και τη λατινική, σε κτίρια δημόσιων οργανισμών στο Βούκοβαρ έως την επόμενη απογραφή πληθυσμού.

Η πρόταση του 1/3 των μελών της Κροατικής Βουλής απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι είναι αντίθετη στις διατάξεις του νόμου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των μειονοτήτων και των γλωσσών τους στην Κροατία.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς στην αρχή της συνεδρίασης της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ δήλωσε ότι η Κροατία είναι κράτος δικαίου σε όλη την επικράτειά της.

Με αφορμή νέα επεισόδια αφαίρεσης πινακίδων στην κυριλλική γραφή, την οποία χρησιμοποιούν οι Σέρβοι και τη λατινική γραφή που χρησιμοποιούν οι Κροάτες στο Βούκοβαρ, ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι λυπάται αν κάποιοι ενοχλούνται από τη χρήση άλλης γραφής σε δημόσια κτίρια, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή.

«Αυτό που κάνουμε, το κάνουμε επειδή το θέλουμε. Όπως ως Κροάτης υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των μειονοτήτων, έτσι στη Βοσνία υπερασπίζομαι τα δικαιώματα εκείνων που ανήκουν στη μειονότητα. Έχουμε τα ίδια κριτήρια και στη χώρα μας και στο εξωτερικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Κροατίας.

Ο κ. Μιλάνοβιτς τόνισε ακόμη ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με εκπροσώπους του Επιτελείου των βετεράνων πολέμου του Βούκοβαρ που αντιδρούν έντονα στην τοποθέτηση των πινακίδων το θέμα της εφαρμογής του νόμου για τις εθνικές μειονότητες και τη χρήση της κυριλλικής γραφής στην πόλη, αλλά αποσαφήνισε ότι «ο νόμος είναι νόμος» και πρέπει να τηρηθεί.

«Τους καλώ να έρθουν αύριο. Μόνον πολίτες από το Βούκοβαρ, όχι το Ζάγκρεμπ και το Σπλιτ» είπε ο κ. Μιλάνοβιτς τονίζοντας ότι το ζήτημα της καθιέρωσης των δύο γραφών στο Βούκοβαρ «αυτή τη στιγμή είναι κροατικό ζήτημα, αλλά πρώτα απ΄όλα ζήτημα του Βούκοβαρ».
 
Η αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βέσνα Πούσιτς χαιρέτισε την πρόσκληση για διάλογο που απέστειλε ο κ. Μιλάνοβιτς στους εκπροσώπους του «Επιτελείου για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ» και εκτίμησε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να εκτονωθεί η ένταση στην πόλη.

«Είναι πολύ καλή η απόφαση του πρωθυπουργού» ανέφερε η κ. Πούσιτς τονίζοντας ότι και οι πολίτες που διαδηλώνουν έχουν συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα.

Οι Σέρβοι κάτοικοι στο Βούκοβαρ απέκτησαν το δικαίωμα χρήσης της κυριλλικής γραφής μετά την τελευταία απογραφή που έδειξε ότι στην πόλη αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού.

Ωστόσο, πριν από περίπου 1,5 μήνα, οι νέες πινακίδες στα δημόσια κτίρια τοποθετήθηκαν με επεισόδια και διαδηλώσεις βετεράνων πολέμου. Τις τελευταίες μέρες προκλήθηκε ένταση στην πόλη όταν αφαιρέθηκαν τέσσερις από τις συνολικά πέντε νέες πινακίδες. Στην απομάκρυνσή τους συμμετείχαν και αστυνομικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.