Επίκαιρα θέματα ασφάλειας, η κατάσταση στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και το Κόσοβο και το μέλλον του Αφγανιστάν θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που αρχίζει αύριο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας με τη συμμετοχή τουλάχιστον 300 εκπροσώπων Κοινοβουλίων από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου που πραγματοποιείται από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου θα κηρύξουν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Hugh Bayley, ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και ο πρόεδρος της Κροατικής Βουλής, Γιόσιπ Λέκο.

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και οι απεσταλμένοι των χωρών εταίρων θα συζητήσουν και θα υιοθετήσουν εκθέσεις για τα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας.

Η αραβική άνοιξη στη Μέση Ανατολή, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, το μέλλον του Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της αποστολής Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF), η έννοια της “έξυπνης άμυνας”, η στρατιωτική συνεργασία των χωρών – μελών σε συνθήκες κρίσης είναι ορισμένα από τα ζητήματα τα οποία θα εξετάσουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, της επιστημονικής κοινότητας, μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ΝΑΤΟ στις συνεδρίες πέντε κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Η Σύνοδος που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κροατία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση πολιτικών συστάσεων για το 2013, που θα αποσταλούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο και στο ΓΓ της Συμμαχίας.

Το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ συμμετέχει από το 2003 στην ειρηνευτική αποστολή της ISAF στο Αφγανιστάν και από το 2009 στην επιχείρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) με συνολικά 300 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ο σύνδεσμος μεταξύ ΝΑΤΟ και εθνικών Κοινοβουλίων που συνεισφέρει στη μεγαλύτερη διαφάνεια των πολιτικών της Συμμαχίας και στην ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων στις οποίες βασίζεται το στρατιωτικό-πολιτικό αυτό σύμφωνο.

TAGS