Άνοιξαν, μετά από τρεις μέρες, οι συνοριακοί σταθμοί ελέγχου μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, οι οποίοι παράμειναν κλειστοί, λόγω των κινητοποιήσεων των Τούρκων μεταφορέων.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η ουρά των αυτοκινήτων στη βουλγαρική πλευρά είχε φτάσει τα 40 χιλιόμετρα.

Οι Τούρκοι φορτηγατζήδες είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στα σύνορα για όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες νταλίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη, όπως τη χαρακτηρίζουν, μεταχείριση τους εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών της Βουλγαρίας.

Εκπρόσωποι τους δήλωσαν στα βουλγαρικά ΜΜΕ ότι υποβάλλονται συχνά-πυκνά σε έλεγχο στο δρόμο κατά την μετάβαση τους στη Βουλγαρία, με συνέπεια να τιμωρούνται με μεγάλα πρόστιμα για το παραμικρό.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας «Αυτοκινητιστική Διοίκηση» Ντιμίταρ Γκάνεφ είπε, ότι δεν πρόκειται ούτε για διάκριση, ούτε για κάποιου είδους «αντιποίνων» των νταλικών της Τουρκίας, η κεντρική διαδρομή των οποίων προς την Ευρώπη, περνάει μέσω της Βουλγαρίας.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Focus, ο Βούλγαρος αρμόδιος υπενθύμισε, ότι αυτή την εβδομάδα διεξάγεται συντονισμένη επιχείρηση των χωρών-μελών του αρμόδιου διεθνούς οργανισμού TISPOL για έλεγχο της τεχνικής κατάστασης και της ασφαλούς οδήγησης των φορτηγών αυτοκινήτων (όπως και των λεωφορείων), ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. 

Στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης, στη Βουλγαρία υποβλήθηκαν σε έλεγχο 860 φορτηγά αυτοκίνητα, τα 386 από τα οποία ήταν τουρκικά. Εντοπίστηκαν συνολικά 143 παραβάσεις και από αυτές, οι 87 αφορούσαν νταλίκες της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι έλεγχοι στη Βουλγαρία θα συνεχιστούν και μετά τη λήξη της πολυεθνικής επιχείρησης, με ιδιαίτερη προσοχή στην τεχνική κατάσταση (στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα λάστιχα), στην ενδεχόμενη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών από τους οδηγούς αλλά και για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος «οδήγηση/ ξεκούραση», η παράβαση του οποίου εγκυμονεί τον κίνδυνο ο εκάστοτε οδηγός να αποκοιμηθεί στο τιμόνι, τόνισε ο κ. Γκάνεφ.