Το Ισραήλ προσπάθησε σήμερα να κρύψει την απογοήτευσή του για την αμερικανική απόφαση για πάγωμα μέρους της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κάιρο, εκφράζοντας φόβους ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βλάψει τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή και να υπονομεύσει τη δική του ειρηνευτική συνθήκη με την Αίγυπτο.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τον χειρισμό του θέματος της Αιγύπτου από τις ΗΠΑ μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 και έχουν καλέσει την Ουάσινγκτον να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση του Καΐρου, η οποία υποστηρίζεται από τον στρατό και η οποία ανέλαβε τα ηνία μετά την καθαίρεση από τις ένοπλες δυνάμεις του ισλαμιστή τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο.

Επικαλούμενες τις ανησυχίες τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Αίγυπτο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι παγώνουν τις παραδόσεις αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πυραύλων καθώς και βοήθειας σε ρευστό ύψους 260 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να κάνει ευθέως ένα σχόλιο για την κίνηση αυτή, αλλά υπογράμμισε ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν παράπλευρες συνέπειες.

«Βεβαίως (...) έχουμε προβληματιστεί όσον αφορά το πώς οι αποφάσεις αυτού του είδους μπορούν να ερμηνευθούν στην Αίγυπτο και βεβαίως όσον αφορά τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες στις σχέσεις με το Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Γκιλάντ Ερντάν στον Ισραηλινό Ραδιοσταθμό.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο, η οποία ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ. δολάρια το χρόνο, προέκυψε από την ιστορική ειρηνευτική συνθήκη του 1979 ανάμεσα στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου και το Ισραήλ.

«Ανησυχούμε ότι αν πάψει η βοήθεια, τότε ο αιγυπτιακός λαός θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνησή του να πετάξει την συνθήκη», σημείωσε ένας Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του ότι πρόκειται για λεπτό ζήτημα.

«Δεν πρόκειται για μια άμεση ανησυχία. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση γνωρίζει ότι την υποστηρίζουμε, αλλά θα ήταν καλύτερο να έχει αποφευχθεί αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν περικόπτει όλη την βοήθεια και ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια στην χερσόνησο του Σινά, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί ανησυχούν ότι η κίνηση αυτή των ΗΠΑ θα στείλει λάθος μήνυμα στους συμμάχους της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι αναμένουν μια ισχυρή ηγεσία από την Ουάσινγκτον αυτήν την ταραγμένη εποχή.

«Αυτό που πράγματι προκαλεί έκπληξη σε ολόκληρη αυτήν τη διαδικασία είναι ότι οι Αμερικανοί εργάζονται ουσιαστικά και ασυναίσθητα κατά των δικών τους συμφερόντων», δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον Μουμπάρακ.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή η περιοχή είναι τόσο αδύναμη και ότι προκειμένου να διατηρήσουμε την σταθερότητά της, μια υπερδύναμη κάποιου είδους χρειάζεται για να την διαφυλάξει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν θα του προκαλούσε έκπληξη αν σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Σαουδική Αραβία άρχιζαν να στρέφονται προς την Ρωσία.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ισραήλ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι είναι πιθανόν η Αίγυπτος να στραφεί προς την Ρωσία. «Θα έλεγα ότι αυτή είναι μια ρεαλιστική ανησυχία (...) Για δεκαετίες η Αίγυπτος ήταν μια συμμαχική των ΗΠΑ χώρα και οι Ρώσοι θα είναι χαρούμενοι να έρθουν και να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ εκεί».