Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν την πιθανότητα να ξαναρχίσουν τη χορήγηση βοήθειας στην Αίγυπτο "με βάση την απόδοση" της χώρας αυτής όσον αφορά την αποκατάσταση της δημοκρατίας μέσω εκλογών, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον διέκοψε την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κάιρο.

Μιλώντας λίγο μετά την άφιξή του στη Μαλαισία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι η διακοπή της βοήθειας δεν σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον κόβει τους δεσμούς της με την υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Την Τετάρτη η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι αναβάλει την παράδοση αρμάτων, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πυραύλων, καθώς και 260 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά έως ότου διασφαλίσει ότι το Κάιρο ακολουθεί τον πολιτικό "οδικό χάρτη" για την αποκατάσταση της ομαλότητας που υποσχέθηκε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις αρχές Ιουλίου.

"Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι ο οδικός χάρτης παραμένει βασικός στόχος της μεταβατικής κυβέρνησης επειδή πιστεύω ότι (οι Αιγύπτιοι) θέλουν να διατηρήσουν μια θετική σχέση με τις ΗΠΑ. Θέλουμε να επιτύχει αυτή η κυβέρνηση", τόνισε ο Κέρι, επαναλαμβάνοντας ότι η συνέχιση της βοήθειας θα εξαρτηθεί από τα βήματα που θα κάνει η αιγυπτιακή κυβέρνηση προς την πολιτική μετάβαση.