Το ισπανικό κοινοβούλιο, εξετάζοντας το ζήτημα της εγκατάλειψης των σπουδών τους από μέρους μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπερψήφισε σήμερα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που κατέθεσε η συντηρητική κυβέρνηση και εξαναγκάζει τους μαθητές να επιλέγουν από νωρίς εάν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε μόνον από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το οποίο διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε τις προτάσεις του Οργανικού Νόμου για τη Βελτίωση της Ποιότητας Εκπαίδευσης (Lomce), εκτός από δύο βουλευτές που απείχαν.

Η αντιπολίτευση υποστήριξε πως ο νόμος αυτός προξενεί διακρίσεις μεταξύ των μαθητών, ευνοεί την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, τον δογματισμό και καταργεί πολλές από τις εκπαιδευτικές πρόνοιες για τις Αυτονομίες, ιδίως σε ό,τι αφορά τις άλλες επίσημες γλώσσες (π.χ. Καταλανικά, ή Γαλικιανά).

Περίπου το ένα τέταρτο των μαθητών στην Ισπανία εγκαταλείπουν τις σπουδές τους πριν φθάσουν την ηλικία των 16 ετών, ένα ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Πέρα από την ενίσχυση του ακαδημαϊκού προσανατολισμού, ο Οργανικός Νόμος προβλέπει την διεύρυνση της αυτονομίας των ιδιωτικών σχολείων και την αύξηση του βάρους των Καθολικών σχολείων στην εκπαίδευση.

Με βάση τις διατάξεις του, εισάγεται η δυνατότητα της δημιουργίας σχολείων αποκλειστικά αρρένων ή θηλέων και απαλείφεται η διάταξη που είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη σοσιαλιστική μεταρρύθμιση για τη λαϊκή επιμόρφωση.

Ο εισηγητής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μάριο Μπεδέρα επέκρινε με σφοδρότητα κατά του Οργανικού Νόμου, υποστηρίζοντας πως δημιουργεί έναν «κοινωνικό δαρβινισμό», που καθιστά δύσκολο «για έναν αναλφάβητο πατέρα να χαρεί ένα παιδί με πανεπιστημιακό πτυχίο».

Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης κι ενάντια στη μείωση του προϋπολογισμού για την παιδεία, που υπαγορεύεται από την αυστηρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Εκτιμάται πως από το 2010, τα κονδύλια για την παιδεία έχουν ελαττωθεί πάνω από 6 δισεκ. ευρώ.