Συνεχίζονται οι συνομιλίες στις ΗΠΑ μετά την πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για προσωρινή αύξηση του ορίου του χρέους με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά προϋπολογισμό και φόρους, η οποία δημιουργεί ελπίδες για άρση του αδιεξόδου.

Ο κ. Ομπάμα είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο τη Βουλής και ηγετική μορφή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, Τζον Μπένερ, και 17 ακόμη ρεπουμπλικανούς βουλευτές για να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπένερ δήλωσε πως οι Ρεπουμπλικανοί πρότειναν τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους και την έναρξη των συνομιλιών για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το Σώμα των Ρεπουμπλικανών πρότεινε επίσης τον επίσημο διορισμό διαπραγματευτών για τον προϋπολογισμό και παρά το γεγονός ότι δεν πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι αργά την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Μπρέντ αν Μπακ. «Ήταν μια χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση», είπε.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε κάποιον συγκεκριμένο τρόπο προς τα εμπρός σχετικά με την παράλυση της λειτουργίας του δημοσίου και την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η σύσκεψη ήταν εποικοδομητική και ο κ. Ομπάμα άκουσε την ανάλυση του κ. Μπένερ σχετικά με μια μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

«Μετά τις συζητήσεις σχετικά με τους τρόπους που η κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί μπροστά, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη κατάληξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος προσβλέπει στην πρόοδο με τα μέλη των δύο πλευρών».