Οι πολίτες των χωρών που παράγουν πετρέλαιο θα πρέπει να απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια από τους φυσικούς πόρους της πατρίδας τους, ανέφερε ο επενδυτής, Τζορτζ Σόρος μιλώντας στο BBC, προβλέποντας αιματηρή ανατροπή και στο Ιράν.

O δισεκατομμυριούχος Σόρος τόνισε ότι οι ταραχές στη Λιβύη ήταν αποτέλεσμα κυρίως της "αποστροφής κατά της διαφθοράς", απόρροια της μη σωστής αναδιανομής του πετρελαϊκού πλούτου. Παράλληλα, ζήτησε μεγαλύτερη "διαφάνεια και λογοδοσία" από την πλευρά και άλλων παραγωγών χωρών όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

Προέβλεψε ότι το ιρανικό καθεστώς θα ανατραπεί με την "πιο αιματηρή από τις εξεγέρσεις" που έχουν συμβεί μέχρι τώρα. Μιλώντας για την περίπτωση της Λιβύης, ο επενδυτής θεωρεί ότι "η χώρα παρήγαγε τεράστιο πλούτο, τον οποίο συγκέντρωσε ο Καντάφι για τον εαυτό του και γι' αυτό οι πολίτες επαναστάτησαν".

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν πιο ενεργό συμμετοχή στην υποστήριξη των εξεγέρσεων, έτσι ώστε να έχουν καλύτερη συνεργασία με τα νέα καθεστώτα που θα προκύψουν την επόμενη μέρα για τις αραβικές χώρες.

"Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη και στη Σοβιετική Ένωση την περίοδο 1989-91. Τότε όμως το υφιστάμενο καθεστώς ήταν εχθρικό προς τη Δύση και γι' αυτό καταστράφηκε από την επανάσταση" είπε.

TAGS