Η δικαιοσύνη του Πακιστάν παρέτεινε για τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες την κατ' οίκον κράτηση του πρώην προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, παρόλο που νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε ανακοινωθεί η απελευθέρωσή του με εγγύηση.

«Το δικαστήριο ενέκρινε την προσωρινή κράτησή του για 14 ημέρες. Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αφσάν Αντίλ, δικηγόρος του πρώην προέδρου ο οποίος βρίσκεται στη μέση μιας περίπλοκης νομικής διαδικασίας. Μια πηγή στο δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.

Η δικαιοσύνη είχε ασχοληθεί με τον Περβέζ Μουσάραφ λίγο μετά την επιστροφή του, στα τέλη Μαρτίου, στο Πακιστάν με την ελπίδα να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και να «σώσει» τη χώρα του από την οικονομική κρίση και την άνοδο της ισχύος των πακιστανών Ταλιμπάν.

Ωστόσο η δικαιοσύνη σύντομα τον έθεσε υπό κατ' οίκον περιορισμό στην πολυτελή έπαυλή του στο Σακ Σαχζάντ, προάστιο του Ισλαμαμπάντ.

Ο Περβέζ Μουσάραφ κατηγορείται για το φόνο, το 2007, της πρώην αντιπάλου του, της Μπεναζίρ Μπούτο, για τη μονομερή παύση δικαστών την ίδια χρονιά, όταν είχε επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και για το θάνατο, ένα χρόνο νωρίτερα, του Άκμπαρ Μπουγκτί, αρχηγού των ανταρτών στην ασταθή επαρχία του Βελουχιστάν (Μπαλουτσιστάν, νοτιοδυτικό Πακιστάν) ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο «Στρατηγός Μουσάραφ», ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 1999 ως το 2008, απελευθερώθηκε φέτος το καλοκαίρι με εγγύηση όσον αφορά τις πρώτες υποθέσεις. Την Τετάρτη, ένα δικαστήριο ενέκρινε την απελευθέρωσή του με εγγύηση για την υπόθεση Μπουγκτί, πράγμα που άνοιγε το δρόμο για πιθανή αναχώρησή του για το εξωτερικό.

Οι δικηγόροι του Μουσάραφ κατέβαλαν χθες την εγγύησή του γι' αυτή την τελευταία υπόθεση, όμως η αστυνομία τον συνέλαβε και πάλι χθες το βράδυ για μια τέταρτη υπόθεση: την αιματηρή επιχείρηση του στρατού το 2007 εναντίον του Ερυθρού Τεμένους του Ισλαμαμπάντ όπου είχαν οχυρωθεί ριζοσπαστικοί ισλαμιστές.