Ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ αναφέρεται σε διεθνείς κύκλους ως ένας από τους διπλωμάτες που θα μπορούσε να είναι υποψήφιος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όταν θα λήξει η θητεία του Μπαν Κι-Μουν, το 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντέλο" της Λιουμπλιάνας.

Ο πρέσβης της Σλοβενίας στον ΟΗΕ, Αντρέι Λόγκαρ δήλωσε ότι ο Ντανίλο Τουρκ είναι μεταξύ των διπλωματών που αναφέρονται ως κατάλληλοι υποψήφιοι να διαδεχθούν τον Μπαν Κι-Μουν, αν αποφάσιζε να θέσει υποψηφιότητα.

Ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες, με δεδομένο ότι οι εκλογές είναι το 2016 και ότι προς το παρόν στηρίζει τον νυν Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο απαιτητικό του έργο. 

Η εφημερίδα "Ντέλο" αναφέρει ότι η δράση λόμπινγκ των υποψήφιων για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ αρχίζει συνήθως τρία χρόνια πριν από την ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας και ότι ο Ντανίλο Τουρκ θα έχει πιθανότητες, αν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα.

Ο Ντανίλο Τουρκ, 61 ετών, καθηγητής διεθνούς δικαίου τη δεκαετία του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον ΟΗΕ, πρώτα ως πρέσβης της Σλοβενίας και στη συνέχεια ως βοηθός του πρώην ΓΓ του οργανισμού, Κόφι Άναν.

Οι πιθανότητες εκλογής του κ. Τουρκ αυξάνονται από το γεγονός ότι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, πιθανώς θα εκλεγεί από την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και άγραφος κανόνας είναι ότι ο υποψήφιος δεν μπορεί να είναι υπήκοος ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Τουρκ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αν άτυπα αποσπά ήδη στήριξη για υποψηφιότητα και ότι αυτός ήταν ο στόχος της επίσκεψής του στον ΟΗΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν συναντήθηκε και με τον Μπαν Κι-Μουν, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντέλο".