Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι βλέπει πως σύντομα θα υπάρχει η προοπτική για μια οριστική λύση στο "επώδυνο" ζήτημα της φυλακισμένης αντιπάλου του, της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Η Δύση ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση της Τιμοσένκο, σημειώνοντας ότι η ηγέτις της αντιπολίτευσης ήταν θύμα μιας πολιτικής δίκης, ενώ το ζήτημα αυτό απειλεί να θέσει εν αμφιβόλω την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του επόμενου μήνα.

"Ακόμη έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πάρα πολύ επώδυνο ζήτημα — αυτό είναι το θέμα της Τιμοσένκο", δήλωσε ο Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το Ίντερφαξ, κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Επίτροπο της ΕΕ για την Διεύρυνση Στέφαν Φίλε.

"Αναζητούμε μια διέξοδο και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουμε οριστικά στα μέσα με τα οποία θα μπορούμε να ρυθμίσουμε το ζήτημα αυτό", σημείωσε ο Γιανουκόβιτς.

Η ΕΕ προειδοποίησε σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο ότι θα πρέπει να απελευθερώσει την πρώην πρωθυπουργό για να είναι βέβαιος ότι θα υπογραφούν οι συμφωνίες σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου τον ερχόμενο μήνα.

Ο Φίλε σημείωσε ότι η Ουκρανία οφείλει ακόμη να δείξει απτή πρόοδο στην μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και των δικαστικών σωμάτων, όπως η γενική εισαγγελία.

"Το τρίτο σημείο είναι η ανάγκη για ευδιάκριτη δράση σε σχέση με την υπόθεση της Γιούλια Τιμοσένκο", σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σύμφωνα με ουκρανική μετάφραση των σχολίων του.

Η Τιμοσένκο εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας μετά την καταδίκη της το 2011 από την ουκρανική δικαιοσύνη.