Σε τουλάχιστον ογδόντα πόλεις της Ιταλίας πραγματοποιήθηκαν μαθητικές συγκεντρώσεις με κύριο σύνθημα «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος», ως απάντηση στις περικοπές στην παιδεία.

Φορώντας μάσκες με το πρόσωπο του Γκάι Φοκς και κρατώντας πλακάτ και πανό που έγραφαν «Γράφεις “σχολείο”, διαβάζεις “μέλλον”», «Πολιτικοί, όχι άλλες υπεκφυγές», οι μαθητές από το Μιλάνο, στη Βενετία, την Ρώμη, το Τορίνο, μέχρι την Σαρδηνία και το Μπάρι συγκεντρώθηκαν σε κεντρικές πλατείες και δρόμους.

«Εδώ και χρόνια ξέρουμε ότι το σύστημα παιδείας στην Ιταλία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις κάθε στατιστικής έρευνας, δεν χρηματοδοτείται αρκετά και έχει δοκιμαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια από την πολιτική της λιτότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ενωσης Μαθητών, Ρομπέρτο Καμπανέλλι.

«Δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο με την πολιτική λιτότητας. Από τη σημερινή κυβέρνηση δεν έχει γίνει καμία πραγματική αλλαγή. Ενώ στο δημόσιο σχολείο δαπανώνται ψίχουλα, την ίδια ώρα χρηματοδοτούνται έξοδα για τον στρατό», συμπλήρωσε ο Καμπανέλλι.

Παρότι, ωστόσο, οι περισσότερες μαθητικές πρωτοβουλίες κύλησαν ειρηνικά στο Μιλάνο, σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε μαθητές και αστυνομικούς.

Κατά την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την έδρα της περιφέρειας του Μιλάνου, οι μαθητές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με τους άνδρες των τοπικών αρχών.

Εκτοξεύθηκαν πλαστικά μπουκάλια, αυγά και άλλα αντικείμενα προς την πλευρά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με γκλομπ, ενώ την ίδια ώρα δεύτερη ομάδα μαθητών έβαψαν την πρόσοψη τράπεζας με κόκκινη μπογιά.

Παρά την ένταση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, ενώ λίγη ώρα αργότερα τα επεισόδια έληξαν.