Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα το Ιράκ να σταματήσει τις εκτελέσεις θανατοποινιτών μετά τον απαγχονισμό αυτήν την εβδομάδα συνολικά 42 ανθρώπων, ο οποίος ήταν σύμφωνα με την ίδια μάλλον παράνομος, καθώς το δικαστικό σύστημα της Βαγδάτης παρουσιάζει «σοβαρά ψεγάδια».

Οι 42 άνθρωποι εκτελέστηκαν για μαζικές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα προχθές και χθες — που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής.

«Οι εκτελέσεις σε μεγάλη κλίμακα αυτού του είδους, οι οποίες έχουν γίνει αρκετές φορές τα δύο τελευταία χρόνια στο Ιράκ, δεν είναι μόνον αισχρές και απάνθρωπες, αλλά γίνονται μάλλον σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προβλέπει ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να έχουν δίκαιες δίκες και ότι οι ομολογίες δεν θα πρέπει να αποσπώνται με βασανιστήρια, σημείωσε ο ίδιος. Η καταδίκη σε θάνατο θα πρέπει επίσης να αποφασίζεται μόνον για τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως η δολοφονία.

«Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει μετά τις προηγούμενες μαζικές εκτελέσεις το 2012 (...) ότι το δικαστικό σύστημα στο Ιράκ έχει πολύ σοβαρά ψεγάδια για να εξουσιοδοτεί ακόμη και μια περιορισμένη εφαρμογή της θανατικής ποινής, πόσο μάλλον δεκάδων εκτελέσεων κάθε φορά», σημείωσε ο Κόλβιλ.

Ο Ιρακινός υπουργός Δικαιοσύνης Χάσαν αλ Σιμάρι δήλωσε σήμερα ότι αυτοί που εκτελέστηκαν είχαν διαπράξει τρομοκρατικά εγκλήματα που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών «όπως και άλλα εγκλήματα που αποσκοπούσαν στην αποσταθεροποίηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας».

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούνται στο Ιράκ δεν παύει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Κόλβιλ, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι η εφαρμογή της θανατικής ποινής με στόχο να αποθαρρυνθούν οι τρομοκράτες είναι «μια εσφαλμένη σκέψη».

Μέχρι στιγμής φέτος, 140 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράκ, έναντι 123 συνολικά το 2012, πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή της χρονιάς στο Ιράκ σε μια αναζωπύρωση της βίας που διαπιστώνεται στη χώρα, κυρίως μεταξύ σιιτών και σουνιτών.