Τουλάχιστον έξι αιγύπτιοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα στη Ράφα όταν εξερράγησαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί την ώρα που περνούσαν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για πολλές εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη.

Ο στρατός της Αιγύπτου διεξάγει συχνά επιχειρήσεις στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Σινά και της Λωρίδας της Γάζας, για να καταστρέψει σήραγγες που χρησιμοποιούνται για να περνούν λαθραία προϊόντα από την Αίγυπτο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εξάλλου οι επιθέσεις ισλαμιστικών ομάδων που έχουν την έδρα τους στο Σινά εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου έχουν αυξηθεί μετά την ανατροπή από τον στρατό του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της χώρας, του Μοχάμεντ Μόρσι, και ακόμη περισσότερο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των οπαδών του τον Αύγουστο.

Στην Αλεξάνδρεια η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να σταματήσει τις συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Μόρσι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Χιλιάδες οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρίες στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και σε άλλες παράκτιες πόλεις της Αιγύπτου, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

«Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κάιρο μεταξύ οπαδών του Μόρσι που διαδήλωναν και κατοίκων που είναι αντίπαλοί του», δήλωσε μία από τις πηγές, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Οι κάτοικοι «ενοχλήθηκαν επειδή οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του στρατού. Οι δυνάμεις ασφαλείας αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα για να διαλύσουν τα πλήθη», πρόσθεσε.

Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην επαρχία Σάρκια στο Δέλτα του Νείλου και στην παράκτια πόλη Νταμιέτα, όπου τραυματίστηκε ένας οπαδός του Μόρσι.

Στο μεταξύ οι αιγύπτιοι ισλαμιστές κάλεσαν τους οπαδούς τους να μην μεταβούν στην πλατεία Ταχρίρ στη διάρκεια των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων με αίτημα την επιστροφή στην εξουσία του ανατραπέντος προέδρου.

«Λάβαμε αυτή την απόφαση για να επανέλθει η ηρεμία μετά τα γεγονότα της 6ης Οκτωβρίου», εξήγησε ο Τάρεκ Χουσέιν, αξιωματούχος της Ένωσης για τη Δημοκρατία και κατά του Πραξικοπήματος, της οποίας ηγούνται κυρίως μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην οποία ανήκει ο Μόρσι.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε τους ισλαμιστές κατά οποιασδήποτε προσπάθειας να φτάσουν στην εμβληματική αυτή πλατεία.

«Θα εμποδίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια των Αδελφών Μουσουλμάνων να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Νάχντα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο MENA.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να κλείνουν τις πλατείες Νάχντα και Μουστάφα Μαχμούντ.

Στις 6 Οκτωβρίου ξέσπασαν συγκρούσεις όταν οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου εορταζόταν η 40ή επέτειος του αραβοϊσραηλινού πολέμου του Οκτωβρίου του 1973. Από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι 48 από τους οποίους στο Κάιρο.