Υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας όσον αφορά τις επικείμενες τοπικές εκλογές στο Κόσοβο, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν σεβαστές οι αρχές της ανοχής και της δημοκρατίας, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ.

Για να διασφαλιστούν οι όροι για ελεύθερη και δίκαιη διαδικασία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι μεγάλες προσπάθειες, δήλωσε ο κ. Ζαρίφ και τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να σέβονται τις απόψεις των άλλων και να φροντίζουν να καλλιεργήσουν το πνεύμα της δημοκρατίας, στην οποία κάθε άτομο είναι ελεύθερο να λαμβάνει αποφάσεις.

Ο επικεφαλής της UNMIK, στη διάρκεια επίσκεψης στο βόρειο Κόσοβο, προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί "καμία ενέργεια εκφοβισμού ή εκβιασμού" και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αντιδημοκρατική ενέργεια θα καταδικαστεί.

"Υπάρχει περιθώριο για αισιοδοξία εφ' όσον στην εκλογική εκστρατεία γίνουν σεβαστές οι αρχές της ανοχής, του αμοιβαίου σεβασμού και της μη βίας" υπογράμμισε.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συναντήθηκε στο βόρειο Κόσοβο με εκπροσώπους πολιτικών φορέων και κάλεσε όλες τις κοινότητες και τους επικεφαλής τους να παραμείνουν προσηλωμένοι σε πολιτισμένη συμπεριφορά και να υλοποιήσουν τους στόχους τους με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο.