Η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να διανείμει αυτό το χειμώνα επισιτιστική βοήθεια σε πολίτες της χώρας αυτής, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της οικονομικής κρίσης και του αυξημένου αριθμού φτωχών που έχει δημιουργήσει αυτή.

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θα βρίσκονται σε 2.000 σούπερ-μάρκετ της χώρας το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου για να ζητήσουν από τους πελάτες να δωρίσουν συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως κονσέρβες, ζυμαρικά κ.ά., και κατόπιν αυτά θα διανεμηθούν από δύο βρετανικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις αυτές, η FareShare και η Trussell Trust, θα διανείμουν τα τρόφιμα σε οικογένειες και ιδρύματα που προσφέρουν γεύματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Βρετανία, διευκρίνισε η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Βρετανία, τμήμα του διεθνούς κινήματος.

Ο Ερυθρός Σταυρός αποφάσισε να αναλάβει δράση λαμβάνοντας υπόψη την "αυξανόμενη ανάγκη" που συνδέεται με τη φτώχεια και την αδυναμία αγοράς τροφίμων, εξήγησε η Τζουλιέτ Μάουντφορντ, η οποία εργάζεται για την οργάνωση αυτή στη Βρετανία.

Η βρετανική επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε διανείμει τρόφιμα σε πρόσφυγες και σε πλημμυροπαθείς στη βόρεια Αγγλία το 2009, αλλά είχε να διανείμει βοήθεια σε εθνική κλίμακα από το 1945.

"Η πλειονότητα των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν σκέφτεται τον Ερυθρό Σταυρό, τον συσχετίζει με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την κρίση που προκάλεσε. Δεν είχαμε ασχοληθεί ξανά με την επισιτιστική βοήθεια από εκείνη την περίοδο", επισήμανε μια εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη βρετανική επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού 5 εκατ. πρόσωπα σε σύνολο πληθυσμού 63 εκατ. πλήττονται από τη φτώχεια στη Βρετανία.

Η κυβέρνηση συνασπισμού των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εφαρμόζει από την ανάρρησή της στην εξουσία το 2010 μια πολιτική λιτότητας με στόχο την μείωση του δημοσίου χρέους.