Η νεαρή ακτιβίστρια υπέρ του δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον της από τους Ταλιμπάν και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης έγινε δεκτή την Παρασκευή από τον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. 

Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η μεγαλύτερη κόρη του προεδρικού ζεύγους Μάλια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαρίστανται στο λαό του Πακιστάν μαζί με όλον τον κόσμο και τιμούν το θάρρος και την αποφασιστικότητά της Μαλάλα να προωθήσει το δικαίωμα όλων των νεαρών κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο και να επιτύχουν τα όνειρά τους» ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, η νεαρή ακτιβίστρια συνεχάρη τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ο οποίος τελικά και κατέκτησε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Ο OPCW είναι μια σημαντική οργάνωση που εργάζεται για να βοηθήσει να απελευθερωθεί ο κόσμος από τα χημικά όπλα. Θα ήθελα να τους συγχαρώ γι’ αυτήν την πολύ σπουδαία παγκόσμια αναγνώριση», ανέφερε σε δήλωσή της.
«Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους ανθρώπους και τα μέσα ενημέρωσης στο Πακιστάν, αλλά και όλο τον κόσμο, για την υποστήριξη, την καλοσύνη και τις προσευχές τους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε κάθε παιδί να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, και ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να με υποστηρίζουν» ανέφερε η νεαρή ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Η νεαρή Μαλάλα επέζησε μιας δολοφονικής επίθεσης από τους Ταλιμπάν στις 9 Οκτωβρίου 2012 στην πόλη Μιγκόρα του Πακιστάν, όπου οι Ταλιμπαν έχουν επιβάλει μια ριζοσπαστική εκδοχή του ισλαμικού νόμου. Έκτοτε είναι στην κορυφή της διεθνούς προσπάθειας για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού.