Την πεποίθησή του ότι το νέο ναυάγιο, νότια της Λαμπεντούζα, δείχνει με σαφήνεια ότι υπάρχει μια διαρκής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Είναι η επιβεβαίωση μιας διαρκούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και του ότι πρέπει να αναληφθούν οπωσδήποτε δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.

Ο κ. Λέτα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ, και συμφώνησαν να τεθεί δυναμικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 24ης και 25ης Οκτωβρίου. Ως γνωστόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αναφερθεί και στη στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά μια πιο αλληλέγγυα και ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από όλη την Ευρώπη.

«Οι διαφορές με τη Μάλτα στο θέμα της διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης αποτελούν παρελθόν» μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η οποία ταυτόχρονα προσθέτει ότι «είναι παράλογο, η έδρα της Frontex, του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου για τον Έλεγχο των Συνόρων, να βρίσκεται στη Βαρσοβία».

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, διαβεβαίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η από κοινού αντιμετώπιση της μετανάστευσης θα συζητηθεί, πράγματι εκτενώς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η Λαμπεντούζα είναι ένα μικρό νησί και δεν μπορεί να μετατραπεί σε κύριο σύνορο και να σηκώσει όλο το βάρος αυτής της τεράστιας τραγωδίας. Μπορεί να είναι η πύλη της Ευρώπης, ένας από τους προορισμούς, όχι το μόνο σύνορο. Ο αριθμός των θυμάτων θυμίζει, πλέον, πόλεμο και επείγει όσο ποτέ να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις» δήλωσε, τέλος, η δήμαρχος του νησιού, Τζούζι Νικολίνι, η οποία ζήτησε να ανοίξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», για την έλευση των προσφύγων, με συγκεκριμένες διαδρομές, πρόταση που στηρίζεται και από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.