Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στους δρόμους του κεντρικού Ανόι για την επικήδεια πομπή του ήρωα του πολέμου και της ανεξαρτηρίας του Βιετνάμ, στρατηγού Βο Νγκουέν Γκιάπ, ο οποίος πέθανε στις 4 Οκτωβρίου σε ηλικία 102 ετών.

Πολλοί ήταν αυτοί που έκλαιγαν ή προσεύχονταν καθώς περνούσε από μπροστά τους το στρατιωτικό όχημα που μετέφερε το φέρετρο, τυλιγμένο στη σημαία της χώρας.

Αργότερα η σορός του στρατηγού θα μεταφερθεί αεροπορικά στην επαρχία Κουάνγκ Μπινχ, απ' όπου καταγόταν ο Γκιάπ, για να ενταφιαστεί σε μια ιδιωτική, κλειστή τελετή, παρουσία των μελών της οικογένειάς του.

Το Σάββατο, πρώτη ημέρα των διήμερων εκδηλώσεων προς τιμήν του, 175 αντιπροσωπείες τίμησαν τη μνήμη του στρατηγού, η σορός του οποίου είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Εθνικό Κοιμητήριο της πρωτεύουσας.

Ο Γκιάπ θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του σύγχρονου κράτους του Βιετνάμ και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα. Στη στρατιωτική μεγαλοφυία του οφείλεται η νίκη των Βιετναμέζων στη μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου, το 1954, με την οποία τερματίστηκε η γαλλική αποικιοκρατία ενώ αργότερα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη επί των ΗΠΑ, στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Αν και παρέμεινε πάντα το σύμβολο της αποφασιστικότητας και του ήθους του κράτους του Βιετνάμ, παραμερίστηκε αργότερα από τους πολιτικούς αντιπάλους του.