Ο Μπιλ Σόρτεν είναι ο νέος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας. Η εκλογή του νέου αρχηγού έγινε για πρώτη φορά τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος όσο και από τα μέλη του.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ψήφισαν την Παρασκευή ενώ το πρωί της Κυριακής ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των μελών που ήταν μυστική.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε σε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στην Καμπέρα.
Ο Μπίλ Σόρτεν έλαβε το 52,02 των ψήφων (63, 95% από την κοινοβουλευτική ομάδα και 40,8% από τα μέλη).

Στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου ηγέτη έλαβαν μέρος περίπου 30.000 μέλη του Εργατικού Κόμματος.

Ο Σόρτεν υπερίσχυσε του αντιπάλου του Άνθονι Αλμπανίζ που έλαβε το 47, 98% (αλλά την πλειοψηφία της ψήφου των μελών) και αναλαμβάνει την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας, έξι εβδομάδες μετά την ταπεινωτική ήττα που υπέστη η παράταξη στις εκλογές του περασμένου μήνα και την παραίτηση του Κέβιν Ραντ από την ηγεσία. Υπαρχηγός του κόμματος θα είναι η Τάνια Πίλμπερσεκ.

Χρέη προσωρινού ηγέτη εκτελούσε ο Κρις Μπόουεν.

Ο Αλμπανίζ δήλωσε ότι με τον τρόπο που έγινε η επιλογή του νέου αρχηγού κερδισμένο είναι το Εργατικό κόμμα και η δημοκρατία.

Ο Σόρτεν εξελέγη βουλευτής μόλις πριν έξι χρόνια και υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων Γκίλαρντ και Ραντ.

Γνωστός παναυστραλιανά έγινε το 2006 όταν σημειώθηκε ατύχημα σε ορυχείο στην Τασμάνια και δυο ανθρακωρύχοι έμειναν παγιδευμένοι μέσα στο ορυχείο, ένα χιλιόμετρο βαθειά μέσα στην γη έως ότου διασωθούν. Ο ρόλος του, ως συνδικαλιστής, στην διάσωσή τους αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ήταν καθοριστικός.

Ο κ. Σόρτεν πιστεύει ότι είναι ο καταλληλότερος του κόμματος να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αντιπαρατεθεί στον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ.

Αυτοί που τον υποστήριξαν λένε πως ο 46χρονος πολιτικός θα συμβάλει στην ανανέωση της παράταξης.

Αυτοί που τάχθηκαν εναντίον του τον επέκριναν γιατί έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανατροπή του Κέβιν Ραντ από την πρωθυπουργία όσο και της Τζούλιας Γκίλαρντ στη συνέχεια και την επαναφορά του Ραντ.

Πριν εκλεγεί βουλευτής ο Σόρτεν, που ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος, ήταν συνδικαλιστής. Σύζυγός του είναι η Χλόη Μπράϊς, κόρη της γενικής κυβερνήτου της Αυστραλίας, Κουέντιν Μπράϊς.