Επιζώντες του ναυαγίου ανοιχτά της Μάλτας υποστηρίζουν ότι έγιναν στόχος πυρών κατά τον απόπλου τους από τις λιβυκές ακτές με προορισμό την Λαμπεντούζα της Ιταλίας, όπου δεν έφτασαν ποτέ αφού το πλοιάριο που τους μετέφερε βυθίστηκε με αποτέλεσμα περισσότεροι από 30 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με αφηγήσεις επιζώντων, που δημοσιεύονται σήμερα σε πολλές ιταλικές εφημερίδες, το πλοίο όπου είχαν επιβιβαστεί εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες, στην πλειονότητά τους σύροι πρόσφυγες, αναχώρησε την Πέμπτη από τη Ζουάρα της Λιβύης, μια κοινότητα που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία.

Ορισμένοι από τους επιζώντες, που φιλοξενούνται στη Μάλτα και τη Λαμπεντούζα, είπαν ότι λίγο μετά τον απόπλου το πλοίο έγινε στόχος πυρών. Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επικαλούμενη τις δηλώσεις αυτές, έκανε λόγο για «πολλούς τραυματίες», εκτιμώντας ότι αυτοί που πυροβολούσαν ήταν «πιθανότατα παραστρατιωτικοί».

Ο Μολχάκε Αλ Ροάρσαν, ένας 22χρονος Σύρος, ο οποίος μίλησε στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα από τη Βαλέτα της Μάλτας, επιβεβαίωσε ότι «τρεις νέοι τραυματίστηκαν δύο στα χέρια και ένας στα πόδια», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το επεισόδιο αυτό να συνδέεται με κάποια διένεξη μεταξύ αντίπαλων ομάδων διακινητών. «Έγινε ένας λυσσαλέος καυγάς, με φωνές στον ασύρματο και στο τηλέφωνο, με κάποιον που απαιτούσε να επιστρέψουμε, όμως ο καπετάνιος δεν σταμάτησε», είπε.

Ανάλογες πληροφορίες δημοσιεύει και η εφημερίδα Ρεπούμπλικα, σημειώνοντας ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν πιθανότατα από «μια λιβυκή περίπολο που ανήκε προφανώς σε μια άλλη εγκληματική οργάνωση».
Από την πλευρά του το πρακτορείο Ansa επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών που έκαναν λόγο για δύο νεκρούς από τα πυρά των Λίβυων. «Πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση, πάνω στο πλοίο επικρατούσε πανικός, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να καλυφθούν», είπε ένας μάρτυρας.

Ο πλοίαρχος, ένας Τυνήσιος τον οποίο υπέδειξαν οι επιζώντες, έχει συλληφθεί από τις αρχές της Μάλτας.
Σύμφωνα με τους διασωθέντες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και περίπου 30 Παλαιστίνιοι, όσοι επιβιβάστηκαν στη Ζουάρα έπρεπε να καταβάλουν 1.000 δολάρια. Για τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Αίγυπτο η «ταρίφα» ήταν υψηλότερη και κυμαινόταν μεταξύ 3.000-4.000 δολαρίων.