Η Ιταλία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Δευτέρα μια στρατιωτική αποστολή στη Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον θάνατο και άλλων μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα για να φτάσουν στο έδαφός της, καθώς ο αριθμός των νεκρών στα δύο πρόσφατα ναυάγια συνεχίζει να αυξάνει.

«Μια ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροπλάνων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα για να φυλάσσεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, που έχει μετατραπεί σε τάφο τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε αργά χθες Σάββατο ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Θα ξοδέψουμε πολλά χρήματα, θα τριπλασιάσουμε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα στενά της Σικελίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λέτα επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο ενόψει μιας μεγαλύτερης επέμβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ σήμερα οι διασώστες βρήκαν ακόμη δύο σορούς από το ναυάγιο στις 3 Οκτωβρίου πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, γεγονός που ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών σε 362.

Εξάλλου το πρακτορείο ANSA μετέδωσε ότι το ναυτικό της Μάλτας περισυνέλεξε τη σορό ενός τρίχρονο παιδιού από τη θάλασσα, ανεβάζοντας σε 35 τον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της Παρασκευής, νότια της Μάλτας και της Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Malta Today, οι 146 επιζώντες του ναυαγίου αυτού έχουν μεταφερθεί στη Μάλτα. Πρόκειται για 117 Σύρους, 27 Παλαιστίνιους, έναν Λιβανέζο και έναν Τυνήσιο.

Οι επιζώντες κατηγορούν τον Τυνήσιο ότι ήταν ο καπετάνιος του πλοίου. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων.

Περίπου 56 Σύροι που επέβαιναν στο πλοίο που ναυάγησε την Παρασκευή διασώθηκαν από πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το οποίο έδεσε σήμερα σε λιμάνι της Σικελίας.

Το πλοίο αυτό μετέφερε επίσης 180 Αιγύπτιους, Σομαλούς και κατοίκους Ερυθραίας, οι οποίοι περισυλλέγησαν από άλλα πλοιάρια.