Στην απομάκρυνση 1.500 αμάχων, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κατάφερε να προχωρήσει η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος από την πόλη Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, νοτιοδυτικά της Δαμασκού, την οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους οι εξεγερμένοι και πολιορκούν εδώ και μήνες τα τακτικά στρατεύματα.

Οι άνθρωποι «βρίσκονταν σε κατάσταση μεγάλης κόπωσης και ήταν πολύ τρομαγμένοι» δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της οργάνωσης Χάλεντ Ερεκσούσε.

Πάντως, η Ερυθρά Ημισέληνος δεν εισήλθε στο εσωτερικό της Μουανταμίγιατ, την οποία οι εξεγερμένοι χρησιμοποιούν ως βάση για να επιτίθενται στη Δαμασκό και ο στρατός βομβαρδίζει καθημερινά σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τους αντάρτες.

Αν και δεν διευκρίνισε αν η απομάκρυνση των αμάχων κατέστη δυνατή μετά από συμφωνία μεταξύ του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των εξεγερμένων, είπε πως η Ερυθρά Ημισέληνος «είχε λάβει εγγυήσεις ότι μπορούσε να διεξάγει την επιχείρηση αυτή», που πραγματοποιήθηκε «στην είσοδο» της Μουανταμίγιατ αλ Σαμ.

«Μπορέσαμε να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους που την στερούνταν καιρό, όμως δεν καταφέραμε να απομακρύνουμε τραυματίες», σημείωσε ο Ερεκσούσε. Οι πολίτες μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στην επαρχία της Δαμασκού.

Η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει εδώ και μήνες την πολιορκία της Μουανταμίγιατ αλ Σάμ, με ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να αναφέρουν πολλές περιπτώσεις θανάτων εξαιτίας του λιμού στην πόλη.

Το καθεστώς από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι οι άμαχοι πολιορκούνται από τους εξεγερμένους.

Το πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι η επιχείρηση αυτή έγινε «στο πλαίσιο των προσπαθειών (της κυβέρνησης) να προστατεύσει τους πολίτες από τις ωμότητες των τρομοκρατών», όρο που χρησιμοποιεί η Δαμασκός για τους αντάρτες.