current views are: 1

13 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση13:44

Ιράκ: 12 νεκροί από επεισόδια σ΄ όλη τη χώρα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Ιράκ σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν κυρίως σε σιιτικές περιοχές, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Δημοσίευση 13:44’
αρθρο-newpost

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Ιράκ σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν κυρίως σε σιιτικές περιοχές, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Ιράκ σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν κυρίως σε σιιτικές περιοχές, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Συνολικά σημειώθηκαν δέκα επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, ενώ τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε δρόμους σε διαφορετικές περιοχές του Ιράκ.

Στη Χίλα, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά εξερράγησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Στην Κουτ τέσσερα αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά εξερράγησαν, ένα από τα οποία κοντά σε ένα δημοτικό σχολείο και ένα ακόμη κοντά σε ένα εστιατόριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν 31, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στους δρόμους της πόλης Μπακούμπα έχουν διανεμηθεί τις τελευταίες ημέρες φυλλάδια τα οποία υπογράφει μια οργάνωση που πρόσκειται στην αλ Κάιντα που ζητά από τους κατοίκους να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, γιατί κινδυνεύουν να σκοτωθούν, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και η αστυνομία.

Τα βίαια σημερινά επεισόδια σημειώνονται μία ημέρα μετά τις επιθέσεις που είχαν κυρίως στόχο έναν πολυσύχναστο δρόμο στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 16 πολιτών.

Μία από τις σημερινές επιθέσεις είχε στόχο μια ομάδα ανθρώπων που κατευθυνόταν στο νεκροταφείο για την κηδεία ενός συγγενή τους που σκοτώθηκε χθες. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη δύο τραυματίστηκαν. Εξάλλου ένας πολίτης σκοτώθηκε όταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε εμπορικό δρόμο στα περίχωρα της Βαγδάτης.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιος ευθύνεται για τις σημερινές επιθέσεις, που μοιάζουν να είναι συντονισμένες, όμως φέτος έχουν αυξηθεί τα χτυπήματα από σουνίτες ισλαμιστές και άλλους αντάρτες περιλαμβανομένης της αλ Κάιντα.

Η πτέρυγα της αλ Κάιντα στο Ιράκ, που το 2007 είχε αναγκαστεί να υποχωρήσει, έχει πλέον ενισχυθεί χάρη στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη γειτονική Συρία και την αυξανόμενη οργή της σουνιτικής μειονότητας του Ιράκ προς τη σιιτική κυβέρνηση της χώρας.

Τα βίαια επεισόδια στο Ιράκ έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση από τις αρχές του χρόνου και πλησιάζουν στο επίπεδο του 2008, με απολογισμό κάθε μήνα μεταξύ 800 και 1.000 νεκρούς.

Από τις αρχές Οκτωβρίου περισσότεροι από 280 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα, ενώ περισσότεροι από 4.950 από τις αρχές του 2013, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έχει κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο σχεδόν χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 2.100.


σχετικα αρθρα