Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά του στρατού βόρεια της Σαναά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Υεμένης κινητοποιήθηκαν για να απαιτήσουν την αποχώρηση ή την παραμονή του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες στρατιωτών που κατέχουν μια στρατιωτική θέση στην κοινότητα της Σέμλα, η οποία αποτελεί τμήμα της πόλης της Χάρφ Σουφιάν, περίπου 170 χλμ. βόρεια της Σαναά, σύμφωνα με πηγές της σιιτικής εξέγερσης και έναν τοπικό αξιωματούχο.

Οι συνθήκες του μοιραίου περιστατικού παραμένουν ασαφείς, ιδίως καθώς οι αρχές ισχυρίζονται ότι έδωσαν εντολή στις δυνάμεις της τάξης να μην επέμβουν κατά των πορειών όταν είναι ειρηνικές.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμμαχος των ΗΠΑ εναντίον μιας πτέρυγας της αλ Κάιντα, πασχίζει να αντιμετωπίσει το κύμα των καθημερινών κινητοποιήσεων που σημειώνονται σε όλη τη χώρα με βασικό αίτημα να παραιτηθεί μετά από 32 χρόνια διακυβέρνησης.

Στην διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης αυτή την Παρασκευή το πρωί. με αιτήματα την πτώση του καθεστώτος, τον τερματισμό της διαφθοράς και πολιτική αλλαγή, εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από θέση του στρατού εναντίον μιας ομάδας διαδηλωτών και έπληξαν δεκάδες ανθρώπους’, ανέφερε ανακοινωθέν των ανταρτών.

Εκπρόσωπος των ανταρτών είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Χαρφ Σουφιάν όταν χτυπήθηκαν από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από στρατιωτική βάση μέσα στην πόλη της βόρειας Υεμένης.

Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν.

Οι ζαϊδίτες (από το όνομα μιας σέκτας των σιιτών) αντάρτες, που είναι γνωστοί και ως Χούθι από το όνομα του ηγέτη τους, έχουν ενταχθεί και αυτοί στο κίνημα των διαδηλώσεων που σαρώνουν τη χώρα, από τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι σιίτες διαμαρτύρονται για πολιτική διακρίσεων σε βάρος τους από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Υεμένης συμφώνησε σε εκεχειρία με τους Χούθι το Φεβρουάριο του 2009 αναστέλλοντας τον πόλεμο χαμηλής έντασης που μαίνεται από το 2004 και στον οποίο έχει εμπλακεί και η Σαουδική Αραβία.