current views are: 1

13 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση17:41

Ο Μπιλ Σόρτεν νέος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας

Ο Μπιλ Σόρτεν είναι ο νέος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας. Για πρώτη φορά μάλιστα η εκλογή του νέου επικεφαλής του κόμματος έγινε συνδυαστικά τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα όσο και από περίπου 30.000 μέλη του.

Δημοσίευση 17:41’
αρθρο-newpost

Ο Μπιλ Σόρτεν είναι ο νέος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας. Για πρώτη φορά μάλιστα η εκλογή του νέου επικεφαλής του κόμματος έγινε συνδυαστικά τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα όσο και από περίπου 30.000 μέλη του.

Ο Μπιλ Σόρτεν είναι ο νέος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας. Για πρώτη φορά μάλιστα η εκλογή του νέου επικεφαλής του κόμματος έγινε συνδυαστικά τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα όσο και από περίπου 30.000 μέλη του.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ψήφισαν την Παρασκευή ενώ το πρωί της Κυριακής ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των μελών που ήταν μυστική. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε σε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στην Καμπέρα από τον Κρις Μπόουεν που εκτελούσε χρέη προσωρινού ηγέτη.

Ο Μπίλ Σόρτεν έλαβε το 52,02 των ψήφων (63,95% από την κοινοβουλευτική ομάδα και 40,80% από τα μέλη). Στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος αρχηγός ευχαρίστησε τα στελέχη και τη βάση του κόμματος και τόνισε την πεποίθησή του ότι είναι ο καταλληλότερος του κόμματος να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αντιπαρατεθεί στον πρωθυπουργό Τόνι ‘Αμποτ.

Το έργο του στη νέα βουλή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο όμως, αφού το Εργατικό κόμμα διαθέτει 55 έδρες έναντι 90 του Συνασπισμού Φιλελεύθερων-Εθνικών που κυβερνά.

Ο Σόρτεν υπερίσχυσε του αντιπάλου του ‘Ανθονι Αλμπανίζ που έλαβε το 47, 98% (αλλά την πλειοψηφία της ψήφου των μελών) και αναλαμβάνει την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας, έξι εβδομάδες μετά την ταπεινωτική ήττα που υπέστη η παράταξη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και την παραίτηση του Κέβιν Ραντ από την ηγεσία. 

Υπαρχηγός του κόμματος θα είναι η Τάνια Πίλμπερσεκ.

Ο Αλμπανίζ δήλωσε ότι με τον τρόπο που έγινε η επιλογή του νέου αρχηγού κερδισμένο είναι το Εργατικό κόμμα και η δημοκρατία.

Ο Σόρτεν που ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος, εξελέγη βουλευτής μόλις πριν έξι χρόνια και υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων Γκίλαρντ και Ραντ. 

Ο νέος ηγέτης του Εργατικού Kόμματος έχει ταχθεί υπέρ «μιας μεγάλης Αυστραλίας» και δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας πολυπολιτισμικής αυστραλιανής κοινωνίας.

Γνωστός παναυστραλιανά έγινε το 2006 όταν σημειώθηκε ατύχημα σε ορυχείο στην Τασμάνια και δυο ανθρακωρύχοι έμειναν παγιδευμένοι μέσα στο ορυχείο, ένα χιλιόμετρο βαθειά μέσα στην γη έως ότου διασωθούν.

Ο ρόλος του, ως συνδικαλιστής, στην διάσωσή τους αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ήταν καθοριστικός.

Αυτοί που τον υποστήριξαν λένε πως ο 46χρονος πολιτικός θα συμβάλει στην ανανέωση της παράταξης. Αυτοί που τάχθηκαν εναντίον του όμως, τον επέκριναν με δριμύτητα γιατί έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανατροπή του Κέβιν Ραντ από την πρωθυπουργία όσο και της Τζούλιας Γκίλαρντ στη συνέχεια και την επαναφορά του Ραντ.

Σύζυγός του Σόρτεν είναι η Χλόη Μπράϊς, κόρη της Γενικής Κυβερνήτου της Αυστραλίας, Κουέντιν Μπράϊς.


σχετικα αρθρα