Μέχρι το τέλος του χρόνου, η παρουσία του γαλλικού στρατού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα αυξηθεί, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Η ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην αφρικανική χώρα θα γίνει στο πλαίσιο ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που θα εγκριθεί προσεχώς, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να χάσει τον έλεγχο, δήλωσε ο Φαμπιούς.

Ο γάλλος ΥΠΕΞ και η Επίτροπος Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, βρίσκονται στη χώρα με σκοπό να συγκεντρώσουν υποστήριξη και διεθνές ενδιαφέρον για μια εν πολλοίς ξεχασμένη κρίση.

«Θα αυξήσουμε την παρουσία μας ειδικά στον τομέα της επιμελητείας μετά την έγκριση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Θα αυξήσουμε επίσης τον αριθμό των στρατευμάτων, στην αρχή λίγο. Αυτό θα γίνει πριν από τέλος του χρόνου», είπε ο Φαμπιούς.

Η Γαλλία έχει τώρα περίπου 400 στρατιώτες στην Μπανγκουί οι οποίοι προστατεύουν το αεροδρόμιο και τα γαλλικά συμφέροντα. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δεν είπε πόσοι στρατιώτες θα προστεθούν, όμως πηγές έχουν δηλώσει στο Ρόιτερς ότι ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί σε περίπου 700-750.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει βυθιστεί στο χάος αφότου στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι αντάρτες Σελέκα ανέτρεψαν τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ τον Μάρτιο, στο πιο πρόσφατο πραξικόπημα στη χώρα που παραμένει μία από τις πιο φτωχές στον κόσμο παρότι διαθέτει ορυκτό πλούτο, από χρυσό μέχρι ουράνιο. Αφού κατέλαβε την εξουσία με τη βοήθεια της συμμαχίας των Σελέκα, ο μεταβατικός πρόεδρος Μισέλ Τζοτοντιά απέτυχε να ελέγξει τους πρώην αντάρτες μαχητές, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ότι εξαπέλυσαν ένα κύμα βίας εναντίον πολιτών, αν και επίσημα έχουν διαλυθεί.