Νέα κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι αυτή που ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο.

Στις συνομιλίες που θα έχει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας και δημιουργίας του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών ( CDU ) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Οι συνομιλίες της Δευτέρας θα είναι καθοριστικής σημασίας για να απαντηθεί το ερώτημα του κατά πόσον υπάρχει μια σταθερή βάση για το σχηματισμό συνασπισμού», δήλωσε η αναπληρωτής αρχηγός του SPD, Αντρέα Νάχλες.

Στους όρους της διαπραγμάτευσης το SPD θέτει ένα εθνικό κατώτατο μισθό και υψηλότερους φόρους εισοδήματος για τους πλούσιους, κάτι που απορρίπτει το CDU. Το SPD ανέφερε την Κυριακή ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, χωρίς τον ελάχιστο μισθό.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το βαυαρικό αδελφό κόμμα, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), αναδείχθηκαν ως η κυρίαρχη δύναμη από τις εκλογές του περασμένου μήνα, αλλά με 311 από τις 631 έδρες στην Κάτω Βουλή, δεν έχουν την πλειοψηφία .

Η κ. Μέρκελ προσέρχεται στις σημερινές συνομιλίες διατηρώντας και την επιλογή ενός συνασπισμού με τους Πράσινους, ελπίζοντας έτσι να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση στη συνάντηση με το SPD.

«Δεν έχω την αίσθηση ότι η κ. Μέρκελ συζητά μαζί μας μόνο για στρατηγικούς λόγους», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων της Γερμανίας Κατρίν Γκέρινγκ – Εχκαρντ στην εφημερίδα Μπιλντ. «Θα μιλήσουμε εκτενώς μαζί της και πάλι την Τρίτη» συμπλήρωσε, γνωστοποιώντας το ραντεβού Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων.

Παρόλο που ένα συνασπισμός CDU / CSU και Πρασίνων θεωρείται λιγότερο πιθανός, στελέχη του κόμματος της Μέρκελ καλλιεργούν την ιδέα για μια νεότευκτη συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών με τον παλιό πολιτικό εχθρό τους.

Εν τω μεταξύ η πιθανότητα οι συνομιλίες να κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, ανησυχεί τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας , οι οποίοι φοβούνται ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για τα μέτρα καταπολέμησης της κρίσης στην ευρωζώνη αλλά και το κυρίαρχο σχέδιο για την τραπεζική ένωση.