Την Ολλανδή Ζιγκρίντ Κάαχ επέλεξε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για επικεφαλής της κοινής αποστολής του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ), στην οποία έχει ανατεθεί η εξάλειψη του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Ο Μπαν Κι Μουν απέστειλε την Κυριακή, μια σχετική επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο πρόκειται να εγκρίνει την Τετάρτη αυτό το διορισμό, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή τη δημιουργία της κοινής επιτροπής που προτάθηκε από τον γ.γ. του ΟΗΕ και της οποίας θα ηγηθεί ένας ειδικός συντονιστής, στην προκειμένη περίπτωση μια συντονίστρια.

Η αποστολή αυτή θα έχει περίπου 100 μέλη και η βάση της θα είναι στη Δαμασκό. Της έχει ανατεθεί να καταστρέψει τα συριακά χημικά όπλα ως τις 30 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με μια απόφαση που υιοθετήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Συμβούλιο. Μια πρώτη ομάδα εμπειρονγωμόνων των δύο οργανισμών βρίσκεται επιτόπου από την 1η Οκτωβρίου και έχει αρχίσει τη διάλυση του οπλοστασίου.

Η Ζίγκριντ Κάαχ είναι από το 2010 γενική υπογραμματέας του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη. Αφότου εντάχθηκε στον ΟΗΕ, το 1994, προερχόμενη από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει θητεύσει σε θέσεις στην UNICEF (ως περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή από το 2007 ως το 2010 με βάση το Αμμάν), στην UNRWA (την υπηρεσία αρωγής των παλαιστινίων προσφύγων) και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Είναι 52 ετών και μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και αραβικά.

Ο ΟΑΧΑ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2013, έχει την έδρα του στη Χάγη.