Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι είναι "απαραίτητη" μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών με τις χώρες της ομάδας 5+1 μετά τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στη Γενεύη την Τρίτη και την Τετάρτη για την οριστικοποίηση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη, αλλά θα είναι ίσως απαραίτητο να υπάρξει και μια νέα υπουργική σύνοδος», έγραψε ο Ζαρίφ στην ιστοσελίδα του στο Facebook αργά χθες.

Οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και υφυπουργών Εξωτερικών.

Μια πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το Ιράν και οι χώρες της ομάδας 5+1 ((τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και η Γερμανία) συναντώνται αύριο και μεθαύριο στη Γενεύη για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά που είχαν διακοπεί τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Ζαρίφ θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση των διαπραγματεύσεων αλλά ο υφυπουργός του, ο Αμπάς Αραγσί, θα ηγηθεί κατόπιν των συνομιλιών από ιρανικής πλευράς.

«Αν κριθεί αναγκαίο, θα παρέμβω επίσης», πρόσθεσε ο Ζαρίφ. «Θέλουμε να αλλάξουμε την προσέγγιση των έξι τελευταίων εβδομάδων η οποία δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα», επισήμανε ο Ζαρίφ.

Ο Αραγσί δήλωσε από την πλευρά του ότι "το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Ζαρίφ στην ομάδα 5 1 κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση έχει υποβληθεί σε τέτοια επεξεργασία ώστε να μην υπάρξει πρόσχημα απόρριψής του".

Δεν έγινε περισσότερο διευκρινιστικός σε αυτό το σημείο αλλά επανέλαβε ότι "ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι η κόκκινη γραμμή του Ιράν. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση ο εμπλουτισμός ουρανίου να ανασταλεί, να περιοριστεί ή να σταματήσει. Μπορούμε αντίθετα να συζητήσουμε για το επίπεδο, τη μορφή και την ποσότητα του εμπλουτισμού. Ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν θα ανασταλεί ούτε μια ημέρα. Ωστόσο ούτε και θα επιτρέψουμε έστω και ένα γραμμάριο εμπλουτισμένου ουρανίου να βγει από τη χώρα", πρόσθεσε ο Αραγσί.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου, το Ιράν διαθέτει 6.774 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 3,5% και 186 κιλά εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20% ουρανίου. Επίσης η χώρα έχει μετατρέψει άλλα 187 κιλά εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου σε ράβδους καυσίμου. Η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει περισσότερες από 19.000 μηχανές φυγοκέντρησης εκ των οποίων 1.000 της νέας γενιάς, που είναι πολύ πιο ισχυρές από τις αντίστοιχες της προγενέστερης γενιάς.

"Μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις σε μια περίοδο έξι έως δώδεκα μηνών", δήλωσε ο Αραγσί.