current views are: 1

14 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση09:17

Τα ευρωομόλογα πρώτο «θύμα» στις διαπραγματεύσεις

Μια πρώτη γεύση, για το που θέλουν να το πάνε οι Γερμανοί στα θέματα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και γενικότερα της διαχείρισης της Ευρωπαϊκής κρίσης θα δώσει σήμερα ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στους χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD). 

Δημοσίευση 09:17’
αρθρο-newpost

Μια πρώτη γεύση, για το που θέλουν να το πάνε οι Γερμανοί στα θέματα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και γενικότερα της διαχείρισης της Ευρωπαϊκής κρίσης θα δώσει σήμερα ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στους χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD). 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Μια πρώτη γεύση, για το που θέλουν να το πάνε οι Γερμανοί στα θέματα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και γενικότερα της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης θα δώσει σήμερα ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στους χριστιανοδημοκράτες της κυρίας Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται οκτώ θέματα, με πρώτα εκείνα της Ευρώπης και του Ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ελληνικά ζητήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τύπου, οι χριστιανοδημοκράτες και το SPD έρχονται στις συνομιλίες αυτές συνεχώς πιο κοντά στα πραγματικά δύσκολα ζητήματα που χωρίζουν τα πολιτικά θέματα στη Γερμανία.

Όπως είχε γράψει το newpost.gr ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και πολύ πριν τις γερμανικές εκλογές τα θέματα που μας καίνε μπορεί να τα φάει η μαρμάγκα σε τέτοιες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Λειπτσιγκερ Φολκστσάιτουνγκ” αυτό φαίνεται να ισχύει κατ’ αρχάς για τα ευρωομόλογα.

Στο επιτελείο της κυρίας Μέρκελ ετοιμάζουν μια πρόταση για την εισαγωγή κατώτερου μισθού με γενική ισχύ (που δεν υπάρχει στη Γερμανία και αποτελεί πάγιο αίτημα του SPD και των Πρασίνων). Σε αντάλλαγμα, οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να παραιτηθούν οριστικά από τα ευρωομόλογα.

Τέτοια παζάρια δεν γίνονται χωρίς προηγουμένως να υπάρχει ένα μίνιμουμ συμφωνίας, άρα εύλογα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι τα ευρωομόλογα θα είναι το πρώτο θύμα αυτών των διαπραγματεύσεων, οι υποσχέσεις προς το εγχώριο κοινό είναι πιο σημαντικές για το SPD. Με τον ίδιο τρόπο όμως, σε μια νέα φάση των διαπραγματεύσεων, μπορεί να φύγει από το τραπέζι και το «σχέδιο Μάρσαλ» για το Νότο, που είχε κάνει σημαία προεκλογικά ο Στάινμπρουκ

Οι διαφορές στην ευρωπαϊκή πολιτική, όπου οι Πράσινοι ήταν πιο προχωρημένοι από τους σοσιαλδημοκράτες, φαίνεται να είναι ο βασικός λόγος που η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης ανάμεσα στη Μερκελ και τους Πράσινους απομακρύνεται στον ορίζοντα, χωρίς ωστόσο ακόμα να αποκλείεται εντελώς, αυτό θα φανεί μάλλον στο δεύτερο γύρο των διερευνητικών επαφών που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Σύμφωνα με γερμανικές πηγές πάντως, οι διαπραγματεύσεις δεν θα κρατήσουν τόσο, όσο αρχικά έδειχναν, οι πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία είναι αποφασισμένες να σχηματίσουν ως τα μέσα Νοεμβρίου κυβέρνηση. Με την κρίση στις ΗΠΑ να μπαίνει σε μια ανησυχητική φάση και τις αποφάσεις για την Ευρώπη να βρίσκονται σε επικίνδυνη εκκρεμότητα, στο Βερολίνο αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να παρατείνουν πάνω από τέσσερις μήνες την αναβλητικότητα που επιβάλλει ουσιαστικά η ακυβερνησία.    


σχετικα αρθρα