Η Συρία έγινε σήμερα επισήμως πλήρες μέλος της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων που τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

«Από σήμερα, η Συρία έγινε πλήρες μέλος της Σύμβασης», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάικλ Λιούαν.

Ο ίδιος είπε ότι η εξέλιξη αυτή ακολουθεί «την απόφαση που ελήφθη πριν από μερικές εβδομάδες κατόπιν αιτήματος της Συρίας να επισπευσθεί η ένταξή της ώστε να επιτραπεί σε εμάς να προχωρήσουμε στο έργο μας».

Περίπου 60 μέλη του υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ ΟΑΧΟ επιβλέπουν την καταστροφή του συριακού οπλοστασίου.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ τίμησε την περασμένη εβδομάδα με το Νόμπελ Ειρήνης τον ΟΑΧΟ για «τις εκτεταμένες προσπάθειές του εξάλειψης των χημικών όπλων».

Τον Σεπτέμβριο, η Συρία ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει τη Σύμβαση ύστερα από την πρόταση της Ρωσίας να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο.

Το συριακό καθεστώς κατηγορήθηκε από τις δυτικές δυνάμεις και τη συριακή αντιπολίτευση ότι χρησιμοποίησε αέριο σαρίν σε επίθεση που εξαπέλυσε σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση, την οποία ο πρόεδρος Άσαντ αρνείται ότι διέπραξαν οι συριακές τακτικές δυνάμεις.

Ο ΟΑΧΟ ιδρύθηκε το 1997 κι έργο του είναι η εφαρμογή της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων, μίας συνθήκης που απαιτεί από τις χώρες μέλη της να καταστρέψουν το χημικό τους οπλοστάσιο και τις συνδεόμενες με αυτό εγκαταστάσεις.

Η Συρία είναι η 190η χώρα που εντάσσεται. Μόνο έξι χώρες σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη διεθνή αυτή συνθήκη.