Στους Γιουτζίν Φ. Φέιμα, Λαρς Πέτερ Χάνσεν (Πανεπιστήμιο του Σικάγο) και Ρόμπερτ Σίλερ (Πανεπιστήμιο του Γέιλ) απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Οικονομίας.

Οι αμερικανοί επιστήμονες βραβεύθηκαν για το έργο τους «στην εμπειρική ανάλυση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού».

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι δίνει το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (909.000 ευρώ), στους Φέιμα, Χάνσεν και Σίλερ για το έργο τους όσον αφορά την πορεία των τιμών των διαφόρων στοιχείων ενεργητικού στις αγορές.

Αν και είναι αδύνατον να προβλέπονται επακριβώς οι τιμές των αξιόγραφων στις αγορές σε μελλοντικές ημερομηνίες, χάρη στην δουλειά των τριών Αμερικανών έγινε «δυνατό να προβλεφθεί η γενική πορεία των τιμών αυτών για μακρές περιόδους, όπως τα τρία ως πέντε επόμενα χρόνια», σημείωσε η Επιτροπή. Οι νικητές, προσέθεσε η Επιτροπή, έθεσαν τις βάσεις για την κατανόηση της πορείας των τιμών στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ο Φέιμα, 74 ετών, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960 είχε αποδείξει ότι αποτελούσε αυταπάτη η πρόβλεψη των βραχυχρόνιων τιμών στις αγοράς, μεταβάλλοντας θεμελιωδώς τις ακολουθούμενες πρακτικές. Ο Σίλερ, 67 ετών, ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ότι ήταν δυνητικά πιο εύκολο να γίνουν μακρόχρονες προβλέψεις. Ο Χάνσεν, 61 ετών, ανέπτυξε κατόπιν μια στατιστική μέθοδο για να δοκιμαστούν οι θεωρίες αυτές στις πραγματικές τιμές των στοιχείων.Είναι η έκτη φορά που το Νόμπελ απονέμεται σε τρία άτομα.

Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, επισήμως το Βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις Οικονομικές Επιστήμες στην Μνήμη του Άλφρεντ Νομπέλ, δημιουργήθηκε το 1968. Δεν ανήκε στην πρώτη ομάδα των βραβείων που εγκαθιδρύθηκαν με βάση την διαθήκη του επιχειρηματία και εφευρέτη της πυρίτιδας το 1895.

Είναι η έκτη φορά που το Νόμπελ απονέμεται σε τρία άτομα.