Η Ρωσία ζήτησε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ να πείσουν τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, τη Γενεύη 2, μετά την άρνηση της κυριότερης ομάδας της αντιπολίτευσης να πάρει μέρος.

«Ελπίζουμε οι Αμερικανοί εταίροι μας, καθώς και οι εταίροι μας από άλλες χώρες, που έχουν επιρροή σε διάφορες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να τις πείσουν να συνεισφέρουν στη Γενεύη 2», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη, γεγονός το οποίο αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής του συνασπισμού, Τζορτζ Σάμπρα, απέδωσε την απόφαση στα δεινά που έχει υποστεί ο συριακός λαός στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του κ. Σάμπρα σημαίνουν ότι η Γενεύη 2 πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

«Το βασικό εμπόδιο σε αυτό τον δρόμο παραμένει η ανικανότητα των εταίρων μας να διασφαλίσουν ότι η συριακή αντιπολίτευση, την οποία υποστηρίζουν, θα πάει στη Γενεύη και θα πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση», υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει συνεισφέρει στη διοργάνωση αυτής της διάσκεψης, πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ επισημαίνοντας: «Ασκούμε επιρροή στη Δαμασκό, γεγονός που έχει ορατά αποτελέσματα».

Η διοργάνωση της Γενεύης 2, στην οποία θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συμφωνήθηκε από τον κ. Λαβρόφ και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, με στόχο να τερματιστεί η κρίση στη Συρία.

Όμως η πραγματοποίησή της έχει αναβληθεί πολλές φορές εξαιτίας των διαφωνιών για τους στόχους και τους συμμετέχοντες, κυρίως μεταξύ της Ρωσίας, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και των Δυτικών.