Η Κίνα στηλίτευσε σήμερα την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης να ασκήσει δίωξη κατά του πρώην προέδρου του ασιατικού γίγαντα Χου Ζιντάο για γενοκτονία, στο πλαίσιο επίσημης έρευνας για τις κατηγορίες κατά του Πεκίνου για διάπραξη εγκλημάτων στο Θιβέτ.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όποια χώρα, ή φυσικό πρόσωπο, που επιστρατεύει το θέμα αυτό για να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουν Γινγκ, σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη να αποδεχθεί την έφεση ανθρωπιστικής οργάνωσης κατά του Χου, για τη γενοκτονική πολιτική του ως Γραμματέα του ΚΚ Κίνας στα Ιμαλάια την περίοδο 1988-92.

Η απόφαση αυτή είναι δυνατόν να οδηγήσει έως και σε αίτημα σύλληψης του Χου, είτε στην Ισπανία, είτε σε όποια άλλη χώρα με την οποία έχει συναφθεί συμφωνία απέλασης καταζητούμενων, μολονότι ελάχιστες είναι οι πιθανότητες ο πρώην ηγέτης να παρουσιασθεί ενώπιον ενός δικαστηρίου.

Η Χουά πρόσθεσε πως η οργάνωση Free Tibet, που κατέθεσε την αγωγή κατά του Χου, επιδιώκει να βλάψει τις «εξόχως φιλικές» σχέσεις που διέπουν την Κίνα και την Ισπανία.

«Οι σκοποί της φιλοθιβετιανής οργάνωσης είναι προφανείς και τα πολιτικά της κίνητρα είναι ιταμά: να καταστραφούν οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της σχετιζόμενης χώρας και να επιτεθεί κατά της κινεζικής κυβέρνησης», τόνισε.

Η Κίνα, που από το 1950 κατέχει το Θιβέτ, υποστηρίζει πως «απελευθέρωσε ειρηνικά» την χώρα των Ιμαλαΐων, η οποία μαστιζόταν από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την οικονομική ύφεση.

Η κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα θα εξετασθεί στις 22 Οκτωβρίου στη σύνοδο της Παγκόσμιας Περιοδικής Επιθεώρησης του ΟΗΕ στη Γενεύη. Οργανώσεις και κυβερνήσεις απ’ όλον τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να ασκήσουν πιέσεις στο Πεκίνο για βελτίωση των συνθηκών στον τομέα αυτό, που θα εκτείνονται από την κατάργηση της θανατικής ποινής έως τη μεταχείριση των αντιφρονούντων.