Ο ηγέτης του κινήματος των Ταλιμπάν μουλάς Ομάρ προειδοποίησε τη Δευτέρα για τις σοβαρές συνέπειες που θα υποστούν οι ΗΠΑ και η αφγανική κυβέρνηση σε περίπτωση που υπογραφεί η  συμφωνία για την ασφάλεια η οποία θα καθορίσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν μετά την αναχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ το 2014.

Ο μουλάς Ομάρ δήλωσε ότι η «αποικιακή συμφωνία μεταξύ της Καμπούλ και της Ουάσινγκτον έχει στόχο να περιθωριοποιήσει την χώρα σε περιφερειακό και σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά συνέπεια να αιτιολογήσει τη συνέχιση του πολέμου».

«Συνεπώς οι εισβολείς και οι σύμμαχοί τους πρέπει να καταλάβουν ότι η στρατιωτική συμφωνία θα τούς προκαλέσει σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο μουλάς Ομάρ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Αντχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι πέτυχε εν μέρει μια συμφωνία με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι όσον αφορά τη διμερή συμφωνία ασφαλείας, αλλά όχι επί του βασικού θέματος που αφορά την ασυλία του προσωπικού του αμερικανικού στρατού.

Ο Κέρι τόνισε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς η νομοθεσία του Αφγανιστάν να δίδει ασυλία στον αμερικανικό στρατό. Ο πρόεδρος Καρζάι είπε ότι θα συμβουλευτεί τη Λόγια Ζίργκα, τη συνέλευση των σεβάσμιων γερόντων των φυλών, πριν αποφασίσει για τη συμφωνία.

Ο μουλάς Ομάρ προειδοποίησε επίσης τη συνέλευση λέγοντας ότι «οι πραγματικοί εκπρόσωποι του λαού δεν θα υπογράψουν τα έγγραφα της σκλαβιάς. Έστω κι αν η κυβέρνηση της Καμπούλ μπορεί να αποσπάσει τα έγγραφα αυτά με τη σφραγίδα μιας πλαστής Λόγια Ζίργκα, αυτό δεν θα γίνει δεκτό από τους Αφγανούς».

Ο αρχηγός των Ταλιμπάν προειδοποίησε και για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο, αποκαλώντας τες «θέαμα για προσωπικά συμφέροντα των υποψηφίων και για αμερικανικά συμφέροντα».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν δεσμεύονται στα αποτελέσματα των εκλογών αν απειλούνται τα συμφέροντά τους, τόνισε ο μουλάς Ομάρ.