Η σύρραξη στη Συρία έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, μετά τους βομβαρδισμούς αυτό το Σαββατοκύριακο εναντίον ενός καταυλισμού προσφύγων στην επαρχία Ντεράα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο καταυλισμός παλαιστίνιων προσφύγων στη Ντεράα επλήγη άμεσα από τις σφοδρές στρατιωτικές συγκρούσεις της 12ης Οκτωβρίου», ανακοίνωσε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σύμφωνα με την οποία επτά πρόσφυγες σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν.

«Η ένοπλη σύγκρουση έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή και τις κατοικίες» των παλαιστίνιων προσφύγων, επισημαίνει ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι από τις συγκρούσεις του Σαββάτου στη Ντεράα καταστράφηκαν ένα ιατρικό κέντρο και ένα κέντρο προώθησης προγραμμάτων για γυναίκες.

Ο διευθυντής της UNRWA για τις συριακές υποθέσεις Μάικλ Κίνγκσλεϊ- Νάιναχ έκανε έκκληση στις δύο πλευρές καλώντας τις να τερματίσουν τις μάχες στον καταυλισμό.

«Η UNRWA επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στους καταυλισμούς των παλαιστίνιων προσφύγων ή σε κατοικημένες περιοχές και να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση της UNRWA γίνεται δύο ημέρες αφού αεροπλάνα και άρματα μάχης του τακτικού στρατού της Συρίας έπληξαν κάποιους τομείς του καταυλισμού στη Ντεράα.

Και άλλοι καταυλισμοί παλαιστίνιων προσφύγων, όπως αυτός του Γιαρμούκ κοντά στη Δαμασκό στον οποίο διέμεναν 150.000 άνθρωποι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, έχουν δεχθεί πλήγματα από την εμφύλια σύρραξη. Σύμφωνα με ακτιβιστές, στο Γιαρμούκ παραμένουν 30.000 άνθρωποι, που πολιορκούνται από τον τακτικό στρατό.

Επανειλημμένα έχουν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των εξεγερμένων και του στρατού για τον έλεγχο του καταυλισμού αυτού.

Εξαιτίας της πολιορκίας «κανένα προϊόν, ούτε καν ψωμί ή αλεύρι, δεν μπορεί να εισαχθεί στον καταυλισμό εδώ και 96 ημέρες», δήλωσε ο Άλι Αμπού Χάλεντ, ακτιβιστής με έδρα το Γιαρμούκ, χαρακτηρίζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση «τραγική».

Περίπου 500.000 παλαιστίνιοι πρόσφυγες στη Συρία είναι καταγεγραμμένοι από την UNRWA.